Ni anholdt for at lave sabotage for Rusland

abw_politi_special_styrker_polen_polsk
Ni person er anholdt for at lave sabotage for Rusland, siger Donald Tusk og tilføjer, at der ikke er fuld kontrol over situationen. Tirsdag nedsættes en særlig kommission, der skal overvåge den russiske indflydelse og påvirkning af Polen. Donald Tusk vil også have en europæisk jernkuppel. Arkivfoto.

WARSZAWA: Ni personer anholdt for at lave sabotage for Rusland. Donald Tusk siger, at der ikke er fuld kontrol over situationen.


Statsminister Donald Tusk afslørede mandag, at ni personer er anholdt i Polen for at forsøge at lave sabotage for Rusland. Det er tiltaler om vold, brandstiftelse og forsøg på brandstiftelse.

Sabotage for Rusland

– Der er ikke fuld kontrol over, hvad der sker på Polens territorium, men vi genvinder denne kontrol, sagde regeringschefen mandag. Han meddelte også, at en ny kommission der skal holde øje med de russiske destabiliserende aktiviteter, nedsættes tirsdag.

– Kommissionen skal undersøge russisk indflydelse på polsk politik, og har ikke til formål at ramme oppositionen (den tidligere PiS-regering, red.). Det er jeg er slet ikke interesseret i. Det handler om at eliminere den trussel, der er her og nu, sagde Tusk til den polske tv-station TVN 24.

(Fortsættes under)

Russisk lobby medie bureau afsløret af Tjekkiet

– Løkken strammes om Antoni Macierewicz (fyret PiS-forsvarsminister, red.) i takt med de informationer vi indsamler. Og det siger jeg ikke med tilfredshed, det er forfærdeligt, at denne mand havde så stor indflydelse på, hvad der skete i Polen, siger Tusk.

Jernkuppel over Europa

I samtalen med TVN24 fortalte Donald Tusk også om den nye såkaldte Jernkuppel over Europa.

– Sammen med Grækenlands statsminister forbereder vi et brev til de europæiske institutioner om et luftforsvar for hele Europa. En Jernkuppel.

– Emnet er stadig på et politisk niveau, men det er stadig svært at blive enige om fælles implementerede detaljer. For mig er det vigtigt at skabe et pres. Jeg hører genklangen i Europa, de mest skeptiske ledere begynder at forstå, at det er nødvendigt at starte med denne kuppel. Et Europa, der er i sikkerhed fra himlen, vil være et kontinent, der igen kan bestemme udviklingen, sagde Donald Tusk.

Kommission om russisk indflydelse

Donald Tusk sagde også, at han vil fremlægge detaljer om kommissionen tirsdag for regeringen.

– Kommission er ikke lavet for at imponere offentligheden. Det er et intensivt arbejde og diskret, så der vil ikke være medier til stede, sagde Tusk.

– Hvad angår sabotage- og sabotagehandlinger, så er det alvorligt, og vedrører flere lande. Vi ved med sikkerhed det sker i Litauen, Letland, Polen og Sverige, sagde Donald Tusk.

– Vi har overhørt advarsler fra Washington i årevis, de er blevet gentaget siden Obama med kravet om, at Europa må tage mere ansvar. Mit forslag er at få elimineret den ukloge konkurrence mellem medlemsstaterne, sagde Donald Tusk.

Danmark og Polen
Donald Tusk vil tirsdag nedsætte en kommission, der skal overvåge de polsk-russiske relationer og russisk indflydelse og sabotage. Tusk vil også presse på for en Jernkuppel over Europa, der skal hindre angreb fra droner, fly m.v. Her ses han sammen med den danske statsminister Mette Frederiksen. Arkivfoto.

https://x.com/PremierRP/status/1792610836634284216

Sabotage for Rusland eller ej. Vi har fravalgt at have en betalingsmur. Vi vil nemlig så gerne udbrede kendskabet til Polen mest muligt. Du kan støtte os i det arbejde økonomisk – det vil være en stor hjælp – f.eks. med et engangsbeløb på DKK 200,00 eller DKK 500,00. Du kan også vælge et valgfrit engangsbeløb via MOBILEPAY 23435905.

LINK: Ny kommission skal afdække russisk hybridkrig (PAP) – kun polsk.