Ny EU-rapport: Omfattende kritik af retstilstanden i Polen

EU rapport rule of law Polen
Europa-Kommissionens næstformand Vera Jourova præsenterede i dag en EU-rapport om retsstatens tilstand i medlemslandene. Der er drøje hug til Polen. Foto: Anthony Dehez, EU.

BRUXELLES: En ny EU-rapport om retstilstanden i de enkelte medlemslande, giver en lang og sønderlemmende kritik af Polen.


En ny EU-rapport blev onsdag præsenteret af Europa-Kommissionen. Det er den årlige vurdering af retsforholdene i de enkelte lande – Rule of Law 2022. Og den indeholder ikke uventet drøje hug til Polen. I rapporten fylder det polske afsnit 41 sider. Det er tredje gang, at rapporten udarbejdes, og den blev præsenteret af næstformand Vera Jourova.

– Præsident Andrzej Dudas har taget det første skridt i den rigtige retning – efter syv års kritik. Men det bør ikke være nogen overraskelse, at jeg forventer garantier for dommere, sagde EU-kommissionens næstformand Vera Jourova på et pressemøde, da rapporten blev præsenteret onsdag middag. Det er den formelle nedlæggelse af det særlige råd, der kan straffe dommere der ikke følger regeringens anvisninger, som EU-næstformanden henviser til.

(Fortsættes under)

Rule of Law 2022 - EU - 13. juli 2022

EU-rapport i en særlig tid

– Årets rapport kommer midt i en ekstraordinær geopolitisk situation. Putin brød sig ikke om, at Ukraine var ved at blive en demokratisk stat. Når vi støtter retsstaten i Ukraine, kan vi kun fastholde vores troværdighed, hvis vi har orden i eget hjem. Og det betyder, at vi skal tage fat i egne udfordringer og forhindre problemerne i at hobe sig op, sagde Vera Jourova med tydelig adresse til Polen.

LÆS OGSÅ: Det er noget sludder at EU ikke holder fast overfor Polen

Jourova sagde tilbage i ​​juni, at “Duda-loven”, der nu er trådt i kraft, ikke er nok til at fjerne blokeringen for midlerne til genopretningspakken efter corona. En besked, der siden er blevet bekræftet af kommissionsformand Ursula von der Leyen.

Rapporten kritiserer også justitsministerens nye rolle som anklager, funktioner der bør holdes helt adskilt. Rækken af kritikpunkter mod Polen er omfattende, og der rejses også kritik af de statskontrollerede medier i Polen, i den nye EU-rapport.

SE EU-RAPPORT: Polen og retsstaten (engelsk)

LEDER: EU må være kompromisløs overfor Polen

EU: Ændringer i Polen er ikke nok til udbetaling af penge