Panik i regeringen: Polen er løbet tør for kul

Kul til Polen
Polens statsminister Mateusz Morawiecki har bedt to energiselskaber om at købe flere millioner tons kul. Han lover også, at pengene fra genopretningsfonden i EU betaler for indkøbet. Foto: KPRM.

WARSZAWA: Polen er løbet tør for kul, og nu har statsministeren krævet at der indkøbes 4,5 millioner tons kul, der skal betales af EU.


Dokumenter som det frie polske medie onet.pl er kommet i besiddelse af, afslører at Polen er løbet tør for kul. Onsdag gav statsminister Mateusz Morawiecki ordre til, at der omgående og til levering inden 31. august, indkøbes 4,5 millioner tons til opvarmning i private hjem. Ifølge mediet, er energiselskaberne og regeringen, helt uforberedte på at der ikke er kul på de polske lagre.

To selskaber skal købe kul

Det er de to energiselskaber PGE Paliwa og Weglokoks, der skal indkøbe kullet inden udgangen af august, fremgår det af dokumentet. I den skriftlige instruks står der også, at pengene til kulindkøbet kommer fra EU genopretningsplanen efter Corona pandemien. Men ifølge EU-kommissionen skal der ske store ændringer i Polen, før pengene udbetales.

Torsdag skrev dagbladet Dziennik Gazeta Prawna, at der er intern strid i regeringen om, hvem der er ansvarlig for at der ikke er kul nok i Polen.

Der er først efter den 13. juli i år og en ny lov, at energiselskaberne er blevet forpligtet til at sikre forsyninger, og i dette tilfælde at der er kul nok på de polske lagre.

Verdens største kulkraftværk står i flammer

Støt polennu.dk – engangs beløb

DKK 100,00
DKK 200,00
DKK 500,00
DKK 1.000,00
DKK 5.000,00

Støt polennu.dk – fast månedligt beløb

Du kan også vælge at støtte os løbende, så du giver et bidrag hver måned, som du på et hvilket som helst tidspunkt kan fortryde igen.

DKK 50,00 pr. måned
DKK 100,00 pr. måned
DKK 200,00 pr. måned