Polen nægter at følge afgørelse fra europæisk domstol

EU-domstolen har besluttet at nedsætter dagbøderne til Polen. Men bøderne fastholdes og er nu p 500.000 euro om dagen. Arkivfoto.

WARSZAWA: Polen nægter at følge en dom fra europæisk domstol om at genindsætte fyrede dommere. Det er første gang det sker.


Europæisk domstol: Torsdag har den polske regering meddelt den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, at man ikke vil følge en dom om at genindsætte fyrede dommere. Det er første gang, at Polens regering nægtet at følge en dom fra den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.

Sagen drejer sig om tre dommere fra en appeldomstol i Warszawa, der nægtede at sidde sammen med kolleger, der var udpeget af et særligt domstolsråd (KRS), der giver politikerne kontrol over domstolene. Flere afgørelse nationalt og europæiske bekræfter denne kendsgerning. Det er den kontroversielle polske justitsminister, der mener at politikerne nødvendigvis må have kontrollen, for at kunne reformere retsvæsenet.

Store protester i og udenfor Polen

Det nye domstolsråd fik 1.500 dommere fra hele Polen til at underskrive en erklæring, og de indbragte sagen for den Europæiske Menneskerettighedsdomstol. Den europæiske dommerforening har været til demonstrationer i Warszawa i samme forbindelse.

(Artiklen fortsættes under)

Konflikter med europæisk domstol siden 2015

Udviklingen er endnu en stramning af kursen mellem Polen og Europa om retsstaten. Siden Kaczynski-regeringen kom til magten i 2015, har den gjort flere tiltag, der underminerer domstolenes uafhængighed. Det er af samme grund, at EU tilbageholder milliarder af euro, som Polen står og mangler nu.

Konflikten mellem EU og Polen har ikke polakkernes opbakning. Et markant flertal af polakkerne, vil ikke have de retsreformer, som Kaczynski-regeringen vil have for at sætte sig markant på magten i landet.

Ny EU-sag mod Polen

I denne uge indledte Europa-Kommissionen endnu en retssag mod Polen, med påstand om at den særlige forfatningsdomstol har overtrådt europæisk lovgivning, ved at give den særlige domstol uendelige beføjelser.

Europa-Kommissionen mener ikke, at forfatningsdomstolen længere er et lovligt organ.

EU-formand står fast: Ingen penge før ændringer

Karikatur-tegning med den fyrede polske dommer, formanden for regeringspartiet og den kontroversielle justitsminister.

Vi har ikke en betalingsmur – vi vil nemlig så gerne udbrede kendskabet til Polen i Danmark. Hvis du også vil – så kan du gøre det ved støt os økonomisk. Du kan støtte os med et engangsbidrag på

DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 eller DKK 1.000,00. Det vil være en stor meget hjælp – på forhånd tak.