Polen og Ukraine: Stop importen af russisk korn

russisk korn
Regeringscheferne fra Polen og Ukraine – Donald Tusk og Denys Shmyhal – har talt om stop for import af russisk korn, og de to har netop afsluttet et samarbejdsmøde i det polske statsministerium. Foto: KPRM.

WARSZAWA: Polen har bekræftet sin klare støtte til Ukraines optagelse i EU og NATO, og de to lande vil have EU importen af russisk korn stoppet.


Regeringscheferne fra Polen og Ukraine – Donald Tusk og Denys Shmyhal – har netop afsluttet et samarbejdsmøde i det polske statsministerium. Emnerne for mødet var kendt på forhånd. Det handlede om kultur, landbrug, våbenproduktion og energi.

Polen og Ukraine står sammen

– Vi har afsluttet vores møde med en endnu stærkere overbevisning om, at der ikke er noget, der kan underminere vores venskab, vores solidaritet og vores samarbejde, sagde Donald Tusk på en fælles pressekonference torsdag.

Polens støtter Ukraine med materiel og militær støtte i form af våben og andet udstyr, finansiel bistand, diplomatisk bistand, Polen kæmper for Ukraines optagelse i EU og NATO, fortalte Tusk på pressemødet.

– Her kan Ukraine altid regne med Polen, der kunne man tidligere, det kan man i dag og i al fremtid, sagde den polske statsminister.

Stop for import af russisk korn

På mødet genbekræftede de to lande kravet til EU om et stop for import af russisk og hviderussisk korn. Donald Tusk sagde, at man arbejdede for at begrænse – helt forbyde – import af korn fra de to lande.

EU er også blevet foreslået en importafgift på 50 procent på import af russisk og hviderussisk korn, og Donald Tusk vurderede at det bliver løsningen. I Litauen er importen af korn fra Rusland og Hviderusland (Belarus) steget markant, samtid med at der er store kornlagre i EU. Alt sammen faktorer der gør, at europæiske landmænd kun får det halve for deres varer, sammenlignet med tiden før Ruslands anden besættelses krig mod Ukraine for to år siden.

(Fortsættes under)

LINK: Importafgifter på varer fra Ukraine

Krisen med europæiske landmænd

Også problemerne mellem de europæiske landmænd og ukrainske produkter var til debat på mødet.

Vi leder fortsat efter gode løsninger for begge parter, og vi har gjort fremskridt på landbrugsområdet, sagde Donald Tusk.

– Det er en af de største udfordringer i polsk politik, og uanset hvem der regerer – så er problemerne synlige med det blotte øje, og det findes i ethvert demokrati, også i Polen. Men ingen og intet vil kunne splitte polakkerne og ukrainerne – heller ikke denne sag. Vi er sammen, og vi vil være sammen i denne dramatiske situation i vores fælles historie.

Hverken Shmyhal eller jeg bliver 100 procent tilfredse, men vi leder efter løsninger, der vil beskytte fundamentale polske interesser, sagde Tusk.

(Fortsættes under)

Kultur og samhandel

– Vi er blevet enige om initiativer til beskyttelse af kulturarvs værdier og to handels- og industri missioner, vil kommet til Kiev, og gøre det muligt for polske virksomheder at deltage i genopbygningen af Ukraine efter krigen, sagde Tusk.

Den ukrainske regeringschef Shmyhal takkede for mødet og henvist til at den ”pansrede koalition” vil bygge våben og ammunitionsfabrikker i Polen og Ukraine.

Polsk genopbygning af Ukraine

– Vi ønsker, at Polen skal være med i genopbygningen af Ukraine. Vi forventer også, at Polen vil være repræsenteret på et højt niveau i juni på genopretningskonferencen i Berlin, sagde Shmyhal.

– Det vil styrke vores afskrækkelse og forsvarsevne markant, sagde den ukrainske regeringschef.

Statsminister: Vi står sammen med landmændene

Statsminister: Vi står sammen med landmændene