Polen sender atomkraftværk i international høring

Atomkraftværk
Polens planer om at bygge det første atomkraftværk, der skal stå klar i 2030, møder stor modstand i Tyskland. Arkivfoto.

KØBENHAVN: Polen har indbudt til høringssvar af bygning af et atomkraftværk tæt på Danmark, oplyser Miljøstyrelsen.


Polen har sendt planer om et nyt atomkraftværk i international høring. Det oplyser Miljøstyrelsen i Danmark, fredag. Meddelelsen kommer blot få dage før, at den danske statsminister Mette Frederiksen (S) og klima- og energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) skal til Polen for at åbne gasledningen Baltic Pipe. Gasforbindelsen skal gøre Polen uafhængig af russisk gas.

Tæt på Danmark

Polen er gennem Espoo-konventionen forpligtet til at invitere til høringssvar, når et projekt kan medføre grænseoverskridende miljøpåvirkninger. Værket skal efter planen opføres ud til Østersøen under 100 kilometer fra Bornholm i Danmark og Gdansk i Polen.

Invitationen til høringssvar betyder, at Miljøstyrelsen skal gennemføre en høring af den danske offentlighed, danske myndigheder og danske interesseorganisationer, oplyser styrelsen.

Myndigheder, interesseorganisationer og offentligheden har mulighed for at komme med bemærkninger til miljørapporten/miljøkonsekvensrapporten samt planlagte foranstaltninger for at reducere eller fjerne potentielle grænseoverskridende virkninger på miljøet.

Det nye atomkraftværk skal efter planen ligge i Choczewo/Gniewino/Krokowa-området i Region Pommern ud til Østersøen. Atomkraftværket får en el-kapacitet på op til 3.750 MW. Til sammenligning har den danske havmøllepark på Kriegers Flak i Østersøen en kapacitet på 600 MW.

Atomkraftværk i 2033

Byggeriet af atomkraftværket skal efter planen begynde i 2026 og stå færdigt i 2033. Atomkraft indgår i Polens energiplan 2040.

LINK: Indkaldelse til høringssvar – Miljøstyrelsen

Polens regering vil bygge atomkraft-værker

Flere nyheder fra Polen på dansk?

Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Vælg mellem DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00.

Anti_atomkraft_a-kraft_demonstration_i_Polen_polennu