Polen: Usande afsløringer om sprængning af gasledning

Krigsskibe-Østersøen
Der var et hav af russiske skibe i farvandet, da sprængning af gasledning fandt sted sidste år, siger blandt andet de danske myndigheder. Polen tager afstand fra beskyldninger om, at sabotagen blev gennemført med Polen som logistisk udgangspunkt, som blandt andet Ekstra Bladet har skrevet. Arkivfoto.

WARSZAWA: Der er tale om usande afsløringer om sprængning af gasledning mellem Tyskland og Rusland, oplyser de polske myndigheder.


Der er tale om usande afsløringer og der er ingen beviser for påstanden om Polens rolle i sprængning af gasledning, oplyser den polske anklagemyndighed. Det er en historie i flere internationale medier – herunder i Ekstra Bladet – der har fået polakkerne til at reagere.

Det er skrevet blandt andet i The Wall Street Journal, at Polen var logistisk knudepunkt for den operation der førte til sprængningen af Nordstream gasledningen. Det er løgn, er den klare reaktion fra Polen.

WSJ: Polen bag sprængning af gasledning

Avisen skrev tidligere på måneden, at tyske efterforskere mistænker “Andromeda”, en 15-meter lang yacht, for at være involveret i sprængning af gasledning, der forbinder Rusland med Tyskland. Avisen skrev, at ukrainere med polsk opholdstilladelse havde grundlagt det Warszawa-baserede firma Feeria Lwow, der havde lejet båden. Torsdag skrev The Wall Street Journal også, at yachten sejlede rundt på de steder, hvor eksplosionerne fandt sted kort tid efter.

(Fortsættes under)

Nye fund af de polske efterforskere viser, at yachten sejlede til Polen fra Wiek, en lille by på øen Rügen i Tyskland. Der var seks personer om bord, og den lå i polsk havn i 12 timer, hvorefter den forlod polsk territorialfarvand.

-Det fremgår helt tydeligt af undersøgelsen, at der ikke blev lastet genstande om bord på yachten under dens korte ophold i polsk havn. Besætningen på yachten blev desuden kontrolleret af de polske grænsemyndigheder, oplyser den nationale anklagemyndighed til det frie medie Rzeczpospolita.

Undersøgt af myndighederne

Besætningsmedlemmerne havde bulgarske pas, og de polske grænsemyndigheder så ingen tegn på, at de skulle være forfalskede. De havde heller ikke forbud mod at komme ind i Schengen-området.

Intet udstyr ombord

Der blev ikke fundet noget udstyr på yachten, der kunne sende sprængladninger til bunden. Gasledningen blev sprængt tre steder – næsten samtidigt og på 70 til 80 meters dybde.

Russiske skibe uden transponder

Rzeczpospolita skriver også, at der på samme tidspunkt sejlede mange russiske fartøjer indenfor eksplosionsområdet, flere af dem velegnet til den type af undervands-operationer. Flere af dem havde slået deres transponder fra, så de ikke kunne følges.

Ifølge de danske myndigheder sejlede der – fire dage før Nord Stream-eksplosionerne – et russisk SS-750-skib med en mini-ubåd rundt i området.

(Fortsættes under)

Video: Danish police release Nord Stream explosion footage | Latest News | WION

Polsk undren over Tyskland

De polske myndigheder oplyser at de havde møde med deres tyske kolleger i midten af maj som en del af efterforskningen, og i Polen siger uofficielle kilder, at man er meget overrasket over hvordan tyskerne kan komme frem til, at Polen skulle være logistisk knudepunkt for sprængning af gasledning.

(Fortsættes under)

Tyskland stopper Nord Stream 2 gasledningen

LÆS: Tyskland stopper NordStream 2 gasledningen

Polen og andre imod gasledning

Polen – og mange andre lande – har fra begyndelsen været imod den tysk-russiske gasledning, der er bygget i et af de mest udsatte farvande i verden. Men Polen afviser på baggrund af yderligere undersøgelser at have noget med sprængningerne at gøre. Mange i Polen mener, at hvis det er Ukraine der står bag sprængningen, så kan de ikke bebrejdes for det, da Rusland har været i krig med Ukraine siden 2014.

Vi har fravalgt at have en betalingsmur rundt om polennu.dk – vi vil nemlig gerne udbrede kendskabet til Polen i Danmark så meget som muligt. Hvis du også vil det – så kan du hjælpe os med den opgave, ved at støtte os økonomisk.

Du kan gøre det med et engangsbidrag på DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 eller DKK 1.000,00

Du kan også vælge et fast månedligt beløb – læs mere her.