Polen vil bruge EU-formandskab til mere USA-samarbejde

EU-formandskab
Her bringer vi navnene på ministrene i den nye polske regering, der ikke har flertal i parlamentet. Flere fremtrædende tidligere ministre har afvist at stille op til Mateusz Morawiecki/Kaczynski-regeringen. Arkivfoto.

WARSZAWA: Polen vil bruge sit EU-formandskab til mere samarbejde med USA, sagde statsministeren på vej til Washington.


Polen vil bruge sit EU-formandskab i 2025 til et tættere samarbejde mellem USA og EU. Det sagde statsminister Mateusz Morawiecki tirsdag, inden han rejste på 3 dages besøg i USA. Besøget blev aftalt, da den amerikanske præsident Joe Biden var på besøg i Warszawa.

EU-formandskab Polen og Danmark

Den 1. januar 2025 overtager Polen EU-formandskabet og lige efter – den 1. juli 2025 er det Danmarks tur. Danmark og Polen er sammen i en gruppe med Cypern, der samlet set skal koordinere og planlægge 1,5 års EU-formandskaber. Om den polske prioritering er afstemt med Danmarks regering, er uvist, men den polske regeringschef er ikke i tvivl.

– De polsk-amerikanske forbindelser har aldrig været stærkere end nu – alliancen med USA er hele grundlaget for vores sikkerhed, sagde statsministeren inden afrejsen tirsdag morgen.

– Om knap to år, når Polen overtager formandskabet i EU, så vil vi gøre det transatlantiske partnerskab, alliancen mellem EU og USA, til den vigtigste del af vores formands-periode.

– Polens sikkerhed er baseret på to ting. Økonomisk samarbejde med USA, og forsvarssamarbejde med Washington.

– Jeg tager til USA for at styrke begge dele, sagde statsministeren.

(Artiklen fortsætter under)

Første besøg

– Amerikanerne har investeret mere end 25 milliarder dollars i Polen, og har skabt hundredtusindvis af arbejdspladser. Jeg vil skabe titusindvis af nye arbejdspladser ved at udvide vores samarbejde og ved at styrke vores samarbejde inden for atomenergi.

– Polsk atomenergi er bygget op i samarbejde med amerikanske leverandører, og det er en del af det strategiske polsk-amerikanske partnerskab, og det vil forstærke Polens energisikkerhed, sagde Mateusz Morawiecki.

Morawiecki sagde også, at Polen ville søge at skabe nye jobs i samarbejde med de amerikanske teknologigiganter Google, Microsoft og Facebook, skriver det regeringskontrollerede nyhedsbureau PAP.

Den polske statsminister skal mødes med den amerikanske vicepræsident Harris og ledere indenfor den amerikanske forsvarsindustri. Han skal også deltage i debatter i Den Internationale Valutafond og i Atlantic Council, der er en amerikansk tænketank.

Besøget i USA slutter torsdag.

LÆS: Historier om USA og Polen siden 2008

Amerikansk bekymring over retsstaten og ytringsfriheden

LINK: Amerikansk bekymring for demokratiet i Polen