Polsk selskab sagsøger russiske Gazprom for milliarder

russiske-gasprom
Et polsk selskab sagsøger russiske Gazprom for manglende transmission af gas gennem den polske del af Yamal-gasrørledningen til Tyskland. Arkivfoto.

WARSZAWA: Polsk gasselskab sagsøger russiske Gazprom for seks milliarder zloty, for manglende transmissionsafgifter.


Polsk gasselskab sagsøger russiske Gazprom for seks milliarder zloty. Det sker som reaktion på manglende transmissionsafgifter til Polen, efter at Rusland lukkede for gassen.

(Artiklen fortsætter under)

Det er afgifter fra Yamal-gasrørledningen, der ikke er betalt. Ejeren af gasrørledningens polske del, EuRoPol Gaz, søger over 6 milliarder zloty (1,3 milliarder euro) kompensation fra Gazprom for tab påløbet som følge af, at den russiske energigigant standsede gasleverancer sidste år. Selskabet og Gazprom har en aftale om leverancer gennem ledningen frem til 2045.

EuRoPol Gaz har indgivet kravet til Voldgiftsinstituttet i Stockholms Handelskammer. Det skrev det polske medie Business Insider Polska torsdag, og det er nu bekræftet af minister for infrastruktur, Jacek Sasin.

Ifølge det regeringskontrollerede nyhedsbureau PAP, så opfordrede EuRoPol Gaz allerede i slutningen af ​​april Gazprom til at betale pengene. Det afviste Rusland, og ny er sagen gået videre.

Russiske Gazprom i flere sager

I en tidligere sag fra 2020 afgjorde voldgiftsretten i Stockholm at Gazprom skulle betale det polske energiselskab PGNiG seks milliarder zloty i kompensation, fordi der var opkrævet priser langt over markedspriserne.

I en anden sag vandt Gazprom over Polen, der havde krævet 29 milliarder zloty i bøde til russerne, for at bygge Nord Stream 2-gasrørledningen uden først at søge om tilladelse fra Polen.

Gazprom har endnu ikke kommenteret det nye polske sagsanlæg.

Russiske Gazprom klager over gasleverancer til Ukraine

LINK: Gazprom klager over gasleverancer til Ukraine (2014)