Polske byer og nationalparker vil stoppe fyrværkeri

nytårsaften aflyst 2020
Flere polske byer har aflyst det årlige fyrværkeri nytårsaften, og mange byer og nationalparker opfordrer polakkerne til at lade være med at bruge larmende fyrværkeri af hensyn til dyrene, der er gået i hi. Arkivfoto.

WARSZAWA: Flere polske byer, herunder hovedstaden, Lodz og Zakopane, opfordrer direkte borgerne til at droppe fyrværkeri nytårsaften.


En række polske byer og nationalparker har udsendt en appel til indbyggere og turister om at afstå fra at bruge fyrværkeri denne nytårsaften for at beskytte husdyr samt undgå at vække vilde dyr fra deres vintersøvn. Byer som Warszawa, Lodz og Zakopane er blandt dem.

Nationalparken i Tatra-bjergene, der omfatter bjergbyen Zakopane og Bieszczady nationalpark i det sydøstlige hjørne af Polen, opfordrer borgerne til at tage hensyn til dyrelivet.

(Artiklen fortsætter under anmeldelse fra Tatra-bjergene)

Nikolaj og mor på vinterferie i Krakow og Zakopane

LINK: Anmeldelse af Zakopane, Krakow og Tatra-bjergene

Fyrværkeri er terror

– Støjen får dyr til at opleve ekstrem terror og endda panikanfald, som kan vise sig at være farlige for deres helbred og liv, siger direktør for nationalparken i Tatra, Szymon Ziobrowski til det uafhængige medie Notes From Poland.

– Det er sket før, at dyr, der er skræmt af lyde, har været udsat for dødsulykker, når de flygter, siger han. Dyrene er i hi, og bliver forstyrret og forskrækket af de mange brag og lyde.

(Artiklen fortsætter under)

Fyrværkeri forbudt

Zakopane, den populære ski- og partyby hvorfra den regeringskontrollerede tv-station TVP, sender det årlige nytårsshow fra – har helt forbudt brugen af larmende fyrværkeri. Der bliver heller ikke noget officielt fyrværkeri ved årsskiftet i byen.

– Vi opfordrer alle beboere og turister til at afstå fra at bruge fyrværkeri, blus og andre pyrotekniske materialer af hensyn til sikkerheden og dyrene i byen og i nationalparken, hedder det i en officiel erklæring fra byen.

Under nytårsfejringerne i 2018 blev en bjørn vækket af dvale, og vandrede rundt i skovene, oplyser Radio Eska. Bjørnen kunne ikke finde mad og opsøgte husstande i byerne. Den overlevede ikke vinteren.

Warszawa og Wroclaw er blandt byer, der helt har aflyst alle former for nytårsfester. Det er dog med henvisning til energikrisen og krigen i Ukraine.

Politiet: Fredelig nytårsaften over hele landet

Var det en nyhed du kunne bruge til noget?

Du kan sikre at der kommer flere af slagsen ved at støtte polennu.dk. Vi har ikke en betalingsmur – vi vil så gerne udbrede kendskabet til Polen i Danmark. Hvis du også vil – så støt os økonomisk. Så lover vi til gengæld flere nyheder. Er du klar?

Du kan støtte os med et engangsbidrag på DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 eller DKK 1.000,00.
Det vil være en stor hjælp – på forhånd tak.

 

Støt polennu.dk og få mere viden