Præsident har hastegodkendt ny lov om kommission

andrzej_duda_lars_moeller_polennu
Præsident Andrzej Duda har uventet hastegodkendt en lov om en kommission, der kan forhindre politiske modstandere mod at stille op til årets parlamentsvalg. Foto: Lars Møller, polennu.dk.

WARSZAWA: Polens præsident har hastegodkendt ny lov om en kommission, der kan hindre Donald Tusk i at stille op til valget.


Under store protester fra alle partier udenfor regeringen, har et flertal i parlamentet hastegodkendt ny lov om en kommission, der skal undersøge relationerne mellem Polen og Rusland. Det har vi allerede skrevet om. Nu er loven blevet hastegodkendt af præsident Andrzej Duda, uden at have været genstand for yderligere undersøgelser, som normalt. Loven beskyldes af førende polske jurister for at være i strid med den polske forfatning.

Kommission kan hindre Donald Tusk i at stille op til valget

LINK: Kommission kan hindre Donald Tusk i at stille op til valget

Formålet med kommissionen, der beskyldes for at være et levn fra kommunisttiden i Polen, er ifølge de fleste polske medier at neutralisere politiske modstandere. Kommissionen kan alene på mistanke om samarbejde med Rusland, udelukke en person fra offentlige embeder i ti år.

Anti-Tusk loven

I polske medier kaldes loven for Tusk-loven. Kommissionen kan forhindre Donald Tusk, og andre, i at stille op til det kommende valg i ti år, hvis der blot er en mistanke om en relation med Rusland. Det defineres ikke nærmere, hvilke relationer der skal være tale om, for at medføre udelukkelse.

Organisationer og partier der ofte støtter regeringspartiet og Jaroslaw Kaczynski, har rejst kritik af den vedtagne lov, som nu også er hastegodkendt af præsident Andrzej Duda.

Et nyt lavpunkt

Chefredaktøren for Polens ældste frie medie wp.pl fastslår at den polske regering længe har lavet fusk med forfatningen, men at denne sag stinker mere end noget andet.

– Et sundt demokrati bygger på respekt for forfatningen og magtbalancen. Indførelsen af ​​denne lov sætter spørgsmålstegn ved – og det er ikke første gang – vores tillid til de statslige institutioners uafhængighed og troværdighed. Derfor står vi i dag op for disse værdier med endnu større beslutsomhed.

Pawel Kapusta, chefredaktør for Wirtualna Polska

En frisk meningsmåling om spørgsmålet viser, at et stort flertal af polakkerne er enige med oppositionen i at den nye lov er et forsøg på at forhindre Donald Tusk i at kunne stille op til valget i efteråret.

 

Klar til kommission

Donald Tusk vil gerne stille op for en kommission, og en åben debat om alle spørgsmål. Men han kræver, at alle skal kunne høre med – på samme måde som Lech Walesa krævede det på skibsværftet i Gdansk i 1980 mod kommunisterne under strejkerne der førte til et frit Polen ni år senere.

(Artiklen fortsætter under)

Jaroslaw Kaczynski var en fremtrædende kommunist før polakkerne vandt friheden i 1989. Her ses han på vej til 1. maj fest i 1979 i Bialystok. Arkivfoto.

Det er ifølge de fleste iagttagere, med fuldt overlæg at de russiske relationer til Polen først skal undersøges i årene fra 2007. Kaczynski-brødrene er børn af kommunismen, og blev kendt på russisk stats-tv som barnestjerner. Her ses Jaroslaw Kaczynski i en ældre version til kommunisttræf 1. maj 1979 i Bialystok med den øverste kommunistchef i regionen. Arkivfoto.

Vi har ikke en betalingsmur – vi vil nemlig så gerne udbrede kendskabet til Polen i Danmark. Hvis du også vil – så kan du gøre det ved støt os økonomisk. Du kan støtte os med et engangsbidrag på DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 eller DKK 1.000,00. Det vil være en stor meget hjælp – på forhånd tak.

Støt polennu.dk og Polen i Danmark

Lech og Jaroslaw Kaczynski blev berømte som barnestjerne, på det polske kommunistiske monopol-stats tv i 1962, som kommunistiske mønsterbørn. Den gang ville brødrene ”fange månen”, som var en del af titlen på deres skuespillerpræstation. Vi har set nærmere på brødrene relationer til kommunismen, i anledning af en ny lov der ophæver forældelsesfristen for forbrydelser begået under kommunismen. Arkivfoto.