Præsident hylder dansk-polsk spionpar

  duda_polennu

  Polens præsident Andrzej Duda afslører torsdag en mindeplade i København for det dansk-polske spionpar Maslocha, der var gift i tre dage inden de begge blev skudt af Gestapo i en villa i Gentofte. Foto: Przemek Golynski, polennu.dk.


  KØBENHAVN: Polens præsident afslører mindeplade for dansk-polsk spionpar, der er begravet i Mindelunden.


  Polens præsident Andrzej Duda, der besøger København i den kommende uge, skal torsdag afslører en mindeplade for det dansk-polske par Lone og Lucjan Maslocha i Ansgar kirken i København.

  Tre dages ægteskab

  Spionparret blev gift i kirken den 31. december 1944, men nåede kun at nyde ægteskabet i få dage, da Gestapo skød dem i en villa Gentofte den 3. januar 1945.

  Fanget af tyskere to gange

  Sekondløjtnant Lucjan Maslocha var officer i den polske hær og blev taget til fange af tyskerne, men stak af til Danmark hvor han siden blev leder af den dansk-polsk-britiske efterretningstjeneste Felicia.

  Fotograf og sendebud

  Lone Maslocha var født i Polen af danske forældre, der valgte at rejse hjem til Danmark da krigstruslen blev for stor. Lone, der var født Mogensen, havde mange navne: Maja, Anna, Louise Kristine. Hun var fotograf for modstandsbevægelsen og virkede som hemmelig sendebud mellem Danmark og Sverige, hvor der var videre forbindelser til SOE og Royal Air force.

  LÆS MERE
  polennu.dk: Dansk-polsk spionage under besættelsen i Danmark

  Lech Walesa besøg

  Parret ligger begravet i Mindelunden for faldne modstandsfolk. Lucjan ligger der som den eneste udlænding og Lone som den eneste kvinde. Da Lech Walesa som Polens præsident var på officielt besøg i Danmark, lagde han en krans i Mindelunde ved de to gravstene.

  Katolsk kirke

  Torsdag får parret så mere hæder, når Polens nuværende præsident Andrzej Duda opsætter en mindeplade i den romersk-katolske Sankt Ansgars Domkirke i København – kirken hvor parret blev gift nytårsaften 1944.

  LÆS MERE
  polennu.dk: Ny bog om polsk-dansk modstandspar