Præsident og statsminister: Intet angreb på Polen

Angreb på Polen
Ikke noget angreb på Polen. Polens statsminister Mateusz Morawiecki og den polske præsident Andrzej Duda onsdag middag på et fælles pressemøde. Foto: Jakub Szykczuk, KPRM.

WARSZAWA: Det var ikke et angreb på Polen, der kostede to polakker livet, siger den polske præsident og statsminister på pressemøde.

LÆS  Præsident på nationaldag: Friheden kan man ikke tage for givet

Det var ikke et angreb på Polen. Det fastslår Polens præsident Andrzej Duda og den polske statsminister Mateusz Morawiecki, efter at to polakker blev dræbt af et missil i det østlige Polen, syv kilometer fra grænsen til Ukraine. Hændelsen har givet bekymringer verden over, da det kunne anses som et russisk angreb på Polen – og dermed et NATO-land.

– Der er absolut intet, der tyder på, at hændelsen i Przewodów var et planlagt angreb på Polen; vi har ingen beviser for, at missilet blev affyret af Rusland; og der er stor sandsynlighed for, at det var et ukrainsk forsvarsmissil, siger præsident Andrzej Duda onsdag.

(Artiklen fortsættes under)

Polen øger det militære beredskab efter krisemøde

– Ukraine forsvarede sig – hvilket er indlysende og forståeligt – også at de affyrer raketter, hvis opgave var at stoppe russiske missiler. Det var et alvorligt angreb som Rusland havde sat i gang. Faktisk er det russerne der er skyld i opgøret tirsdag, sagde præsident Andrzej Duda på pressemødet.

USA: Ikke angreb på Polen

Allerede i nat afviste Pentagon og den amerikanske præsident Joe Biden, at missilet var affyret fra Rusland. Ulykken skete samtidig med et russisk angreb på Ukraine med over 100 missiler overalt i landet. Der blev også bombet i Lviv og Volyn regionerne tæt på grænsen ti Polen.

LÆS  Protester mod ambassader i Warszawa og København
LÆS  Borgmester vil forbyde march på nationaldag

Den polske ledelse afventer nu de endelige resultater af undersøgelserne på nedfaldsstedet, men der bliver næppe rejst nye procedure i NATO, hverken artikel 4 eller 5 procedure, som det ellers har været omtalt i al verdens medier.

NATO erkender også, at det var et russiske S-300 missil fra Ukraine, der faldt ned i Polen og dræbte to polakker. Generalsekretær Jens Stoltenberg giver dog alligevel Rusland skylden for, at episoden opstod.

 

 

 

Støt polennu.dk og få mere viden