Præsident sender hilsen til nyvalgt kollega i USA

trump_duda
Den polske ledelse – herunder præsident Andrzej Duda – har et godt forhold til præsident Donald Trump. I dag sendte den polske præsident en hilsen til den nyvalgte Joe Bidden. Arkivfoto.

WARSZAWA: Tirsdag har den polske præsident Andrzej Duda sendt en hilsen til sin nyvalgte kollega i USA, Joe Biden.


Der er ingen tvivl om, at den polske Kaczynski-regering og præsident Andrzej Duda helst havde set, at det var Donald Trump der skulle fortsætte i det Hvide Hus. Men sådan gik det ikke.

LÆS OGSÅ: Polens regering har mistet vigtig amerikansk støtte

Den polske præsident er da også blevet kritiseret for ikke at have sendt en hilsen til den nyvalgte Joe Biden. Men det skete i dag. I et to sider langt brev skriver den polske præsident blandt andet til Joe Biden:

Præsident: Samme idealer og værdier

Efter afstemningen i valgkollegiet vil jeg ønske dig tillykke med at have afsluttet valgprocessen med succes, så du bliver den 46. præsident i USA.

Forholdet mellem Polen og USA er et lysende fyrtårn for, hvad et ægte strategisk partnerskab er, og hvad der kan opnås, når vi arbejder sammen.

Vi deler idealer og værdier, hvis kerne uden tvivl er frihed, retfærdighed, demokrati og folkeretten. På de elementer har vi bygget et stærkt fundament for vores bilaterale samarbejde – faktisk det stærkeste og mest rentable for vores lande nogensinde i historien. – Inden for rammerne af det polsk-amerikanske samarbejde, har vi udvidet vores partnerskab på vigtige områder indenfor sikkerhed, forsvar, økonomisk samarbejde og innovation.

Tre Have

I brevet nævner Andrzej Duda også det kontroversielle Tre Have samarbejde med 12 lande i Central- og Østeuropa, som USA har støttet med et ”betydeligt beløb”, som det udtrykkes i brevet. Præsidenten håber på, at Joe Biden i lighed med sin forgænger, vil bakke projektet op.

Andrzej Duda skriver endvidere: Lad mig forsikre dig om, at Polen fortsat vil yde helhjertet støtte til de demokratiske ændringer i vores nærområder mod øst.

Invitation til Polen

I brevet inviterer den polske præsident også sin amerikanske kollega Joe Biden til Warszawa.

Polens præsident Andrzej Dudas lykønskning til den nyvalgte amerikanske præsident Joe Biden. Grafik: Præsidentpaladset.

Flere uafhængige nyheder?
Støt polennu.dk med DKK
200,00 – DKK 500,00
– eller DKK 
1.000,00

Formanden for den største gruppe i Europa-Parlamentet, den liberale EPP, Donald Tusk, skriver i forbindelse med EU-topmødet, at forhold omkring frie medier og retsstaten ikke må være genstand for forhandling. EU-ledernes eventuelle aftale på weekendens topmøde, skal efterfølgende godkendes af Europa-Parlamentet. Arkivfoto.
donald_trump_og_lech_walesa_2010
Lech Walesa og daværende direktør Donald Trump (2010). Arkivfoto.
tusk_trump_juncker
EU-præsident Donald Tusk og USA præsident Donald Trump. Arkivfoto.

LINK TIL USA PRÆSIDENT – DET HVIDE HUS