Regeringstalsmand: Ingen planer om at forlade EU

Polen forlader ikke EU
Polens regeringstalsmand siger, at Polen ikke har planer om at forlade EU trods de mange kriser mellem den polske regering og Bruxelles. Arkivfoto.

WARSZAWA: Regeringstalsmand: Polen har ingen planer om at forlade EU. Reaktion efter et medlem fra Kaczynskis inderkreds sagde det modsatte.


Den polske regerings talsmand, Piotr Müller, blev torsdag sendt af sted med beskeden om, at Polen ingen planer har om at forlade EU.

Beskeden kommer efter at det højtstående medlem af regeringspartiets indkreds, Ryszard Terlecki, sagde at Polen kan blive tvunget til at “søge drastiske løsninger”. Det vil ske, hvis EU ikke udviser en “en passende adfærd der er acceptabel for os”. Terlecki er en del af partiformand Jaroslaw Kaczynskis inderkreds, og kommentaren kommer som reaktion på, at EU tilbageholder penge til Polen. Det sker fordi den polske regering trodser EU-domstolens afgørelse, og på grund af kritisable forhold ved domstolen og i forholdet til de frie medier.

Regeringens talsmand slår fast:

– Vi ønsker, at Polen skal være medlem af EU, men vi vil også spille en aktiv rolle i blokken, sagde Müller til det statskontrollerede nyhedsbureau PAP.

Vi har også vores rettigheder i EU og i lovgivningsprocessen, og dem vil vi bruge.

Talsmanden blev også spurgt, om han kunne garantere at Polen ikke ville følge Storbritannien ud af EU – en Polexit?

– Vi vil ikke gå i Storbritanniens fodspor, fordi det ikke er ikke fordelagtigt for os. Men vi vil bruge vores egen stemme og rettigheder i EU og vi vil modsætte os visse ting, sagde Müller.

Polen, EU og penge

Det ventes at EU-domstolen straffer Polen økonomisk med dagbøder, ligesom EU tilbageholder corona-hjælpepakken til Polen. Fem polske regioner er tillige blevet advaret om at de fratages EU-støtten, hvis ikke de såkaldte LGBT- og familie- erklæringer ophæves.

SE OGSÅ: EU vil straffe Polens regering med dagbøder

Polakkerne hører til blandt de nationaliteter, der er mest begejstrede for EU. Derfor kan enhver tale om Polexit kun være med til at forstærke den nuværende regeringskrise. Polens regering er ikke længere en flertalsregering.

LINK: Polens regerings hjemmeside