Senatsformand: Vi skal holde sammen i krisen

Senatsformand Polen Danmark
Senatsformand Tomasz Grodzki (63) ankom tirsdag til København. Her modtages han i lufthavnen af Polens fungerende ambassadør i Danmark, Mateusz Monko. Foto: Lukasz Kaminski, Senatet.

KØBENHAVN: Polen er glad for Danmark og danskerne, og regeringspartiet er ikke hele Polen, siger senatsformand Tomasz Grodzki til polennu.dk.


– Polen er glad for Danmark og danskerne, vi er naboer og vi har i fællesskab været med til at skabe det nuværende Europa, helt tilbage fra Hansa-stædernes tid, siger senatsformand og professor Tomasz Grodzki til polennu.dk. Den polske senatsformand er i København for at deltage i Nordisk Råds topmøde tirsdag og onsdag. Han forstår godt, at mange danskere undrer sig over udviklingen i Polen for tiden.

– Jeg indrømmer det er svære tider, men som naboer skal vi holde sammen og styrke samarbejdet omkring Østersøen og fællesskabet i EU. Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) er ikke Polen. Og Polen er ikke bare PiS. Det er jeg selv et levende bevis på. Ja, vi kæmper imod et autoritært styre, men vi er eksperter i at kæmpe mod dem. I senatet har vi (oppositionen, red.) flertallet, og derfor er de bange for os og vi kan stække dem, siger Tomasz Grodzki til polennu.dk.

– Vi har en autoritær regering, der langt fra er demokratisk. Det er ikke et diktatur, men de promoverer kun sig selv, og bekæmper alle andre, eller alle andre der ikke deler deres meninger. Demokrati er ikke nemt. Winston Churchill udtrykte det meget rammende, at demokrati kan være en svær størrelse, men indtil nu har ingen opfundet noget der er bedre. Demokratiet skal fastholdes for enhver pris, ellers ender alt i kaos. Det viser historien med al tydelighed, siger senatsformanden.

Tredje verdenskrig

Den polske statsminister Mateusz Morawiecki havde forud for seneste EU-topmøde truet med ”Tredje Verdenskrig”, hvis EU tilbageholder penge til Polen. Vi spurgte senatsformanden, der er nummer 3 i det polske hierarki, hvad han mener om den trussel.

– Det er en fuldstændig latterlig udtalelse, og den bør trækkes tilbage. Man skal huske, at mange krige er startet med ord – med få ord. Og det er slet ikke i orden, at ordene kommer fra en statsminister i et af Europas allerstørste lande. Det er simpelthen en farlig retorik, og toppolitikere bør være ekstra påpasselig med den slags ordvalg.

– I Polen er der ingen der tager det seriøst. Det er følelser og propaganda forud for næste valg, og for at piske en stemning op i hans eget bagland. Men der er absolut INTET, der kan retfærdiggøre sådan en udtalelse. Ordene skulle aldrig have været sagt.

– Men det var ikke en fortalelse eller en fejl. Det var en helt bevidst handling fra regeringschefens side. Bagefter skulle han nemlig mødes med Le Pen, Salvini og andre repræsentanter fra ekstreme højre grupper i Europa. Det er en bevist strategi, og det skuffer mig – og det gør mig nervøs, siger formanden.

Præsidentvalg med mystik

Tomasz Grodzki er ikke sikker på, at resultatet af det seneste præsidentvalg var korrekt.

– Præsidentvalget sidste år var godt nok et frit valg, men ikke et lige og retfærdigt valg. Der blev pumpet masser af penge ind i regeringspartiets medier, så de kunne promovere deres egen kandidat. Public servicemedierne i Polen er blevet partimedier. Mange af de afgivne stemmer fra udlandet forsvandt åbenbart sporløst, så vi kender ikke det rigtige resultat af præsidentvalget. Men det er historie nu, siger Grodzki.

Til gengæld er han meget optaget af at kontrollere de kommende valg.

– Det må ikke ske igen. Vi skal sende valgobservatører til hvert eneste valgsted; lokalt, regionalt, nationalt og globalt. Alle valgsteder skal tjekkes og overvåges, ellers risikere vi at få endnu et tvivlsomt valg. Det er meget vigtigt for os, ellers kan vi risikere at tabe valget ved snyd, siger senatsformanden.

Frankrigs præsident bekymret over polske retsreformer

 

Vi spurgte Grodzki om ikke situationen ville blive værre ved de kommende valg, efter at regeringspartiet gennem statsejede PKN Orlen, også har overtaget Polska Press, som er en gruppe på 22 regional aviser og flere hundrede lokalaviser?

Men det bekymrer ikke senatsformanden.

– Vi har jo internettet. Jeg er i den alder, at jeg kan huske kommunisttiden i Polen. De sad 100 procent på aviserne, på tv ja, på alle medier. Og det var en tid uden mobiltelefoner og internet. Vi havde kun primitive trykmaskiner og Radio Free Europa.

– Det er klart, at det er svært, men det er ikke umuligt. Vi kender folk, vi taler med folk og vi mødes. Det er hårdt arbejde og op ad bakke, men jeg tror på en sejr over det siddende regeringsparti.

Polen senat
Senatsformand Tomasz Grodzki og hans delegation besøgte også formanden for Folketinget, Henrik Dam Kristen i København. Foto: Lukasz Kaminski, Senatet.

Tak for Baltic Pipe

Den polske senatsformand benyttede også lejligheden til at takke danskerne for besværet med Baltic Pipe.

– Jeg har fulgt Baltic Pipe forbindelsen fra begyndelsen, blandt andet sammen med den tidligere polske ambassadør i Danmark. Jeg ved godt, at gasledningen har forstyrret mange danskere, da ledningen går på tværs af hele Danmark til Polen.

– Men I skal vide, at vi er meget taknemlige for at I har hjulet os med Baltic Pipe. Vi er glade for danskerne, og skylder stor tak for besværet med Baltic Pipe. Den forbindelse betyder rigtig meget for os i Polen, og det er noget vi er enige om i Warszawa. Uden Baltic Pipe ville vi være meget afhængige af russisk gas. I dag får vi gas sejlet ind fra USA og vi får fra Qutar, men når vi også får gas gennem Baltic Pipe, bliver vi mindre afhængige af russisk gas.

– Danmark er en ven og nær allieret af Polen. Det er svære tider, men det bliver bedre, lover senatsformand Tomasz Grodzki.

Regeringens dage talte

Senatsformanden regner med at PiS-regeringens dage snart er talte.

– Jeg ved ikke hvornår det sker, men snart – næste år eller om to år – forhåbentlig vare det ikke længere. Sker det mod forventning ikke, vil mørket virkelig sænke sig over Polen, siger Grodzki.

Tomasz Grodzki er valgt for Borgernes Platform i Szczecin. Han blev formand for senatet – det polske parlaments overhus – i november 2019, hvor oppositionen har flertal. Grodzki er professor, læge og kirurg. Senatsformanden er i København i forbindelse med Nordisk Råds møde og for at mødes med danske politikere.

Lydoptagelse afslører betalt hetz mod senats-formand

 

Mere om polsk politik og frie medier på dansk? Støt polennu.dk! Vælg mellem DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00

Senatsformand Tomasz Grodzki og hans delegation i samtale med polennu.dk redaktøren. Foto: Lukasz Kaminski, Senatet.