Statsminister: Vi klarer os uden russisk gas

Russisk gas
Polens statsminister Mateusz Morawiecki siger, at polakkerne er forberedt på lukningen og at landet kan klare sig uden russisk gas. Foto: Krystian Maj/KPRP.

WARSZAWA: Polens statsminister siger onsdag, at polakkerne klarer sig uden russisk gas, da Polen har forudset situationen i årevis.


Polens statsminister Mateusz Morawiecki sagde onsdag eftermiddag, at Polen kan klare sig uden russisk gas. Kommentaren kommer, efter at Rusland har lukket for gassen til blandt andet Polen.

– Vi har forberedt os på dette scenarie i årevis, skriver det polske regeringskontrollerede nyhedsbureau, PAP med citat af den polske regeringsleder.

Han sagde også, at Ruslands beslutning om at afbryde gasforsyningen til Polen er et ”direkte angreb på Polen”. Mateusz Morawiecki kom med ordene i en tale i Sejm.

Liste over russere der bør sanktioneres

Statsministeren begrundede gaslukningen med, at Polen mandag offentliggjorde en liste med russiske oligarker, der bør omfattes af sanktioner.

LINK: Se listen med russiske oligarker

Tyskland stopper Nord Stream 2 gasledningen

– Vi har forberedt os på det her i årevis, sagde statsministeren i talen. Han informerede også om, at Polen for længst har bygget en terminal til naturgas (LNG) i Swinoujscie ud til Østersøen, mens den nye gasrørledning fra Danmark – Baltic Pipe – vil forsyne Polen med norsk gas fra oktober.

Polen kan også få gas fra Tyskland, Tjekkiet og Litauen gennem sammenkoblinger, sagde Morawiecki til de folkevalgte i det polske parlament. Men fra i dag ikke længere russisk gas.

I EU betegnes lukningen af gasleverancerne som afpresning.

Støt polennu.dk – engangsbeløb

Du kan betale med de mest anerkendte betalingsformer, når du vælger at støtte polennu.dk. Du kan give et engangsbeløb ved at trykke på et af beløbene, der sender dig videre til vores betalingsmodul.

DKK 100,00 
DKK 200,00 
DKK 500,00 
DKK 1.000,00 
DKK 5.000,00

Støt polennu.dk – fast månedligt beløb

Du kan også vælge at støtte os løbende, så du giver et bidrag hver måned, som du på et hvilket som helst tidspunkt kan fortryde igen.

DKK 50,00 pr. måned 
DKK 100,00 pr. måned 
DKK 200,00 pr. måned