polen_statsminister_hilser_ikke_polennu
GDANSK: Der var ingen reaktion fra Polens statsminister, da Gdansk borgmester Aleksandra Dulkiewicz bød ham velkommen til Solidarnosc-centret. Sikkerhedsfolk holdt de to fra hinanden.
LÆS  Gdansk og Warszawa blandt corona-sikre byer i Europa


Det kan godt være, at nogle danskere synes – især i øjeblikket – at der være kold luft mellem danske politikere. Men det er intet at regne for hvordan det politiske klima er i Polen.

Mandag besøgte regeringschefen Mateusz Morawiecki – sammen med en hær af livvagter – pladsen foran indgangen til det historiske skibsværft i Gdansk, hvor Lech Walesa blev verdensberømt. Det var her oprøret mod kommunismen og regimet i Polen begyndte i 1980, og det er samme sted som polakkerne tirsdag fejrer den vigtigste dato i 1989, den 4. juni. Datoen for det første delvist frie valg i hele Østblokken, og som blev enden for kommunismen i Central- og Østeuropa. Dagen markeres med en festival, der løber frem til 11. juni, hvor der gennemføres en lang række arrangementer.

LÆS OGSÅ
polennu.dk: Gdansk gør klar til 4. juni demokratifestival

Gik bare videre

Men da Polens regeringschefen Mateusz Morawiecki kom til pladsen, blev han budt velkommen af Gdansk nyvalgte borgmester Aleksandra Dulkiewicz. Men Mateusz Morawiecki fortrak ikke en mine, og mens livvagter skærmede borgmesteren af, så fortsatte regeringschefen sin gang, uden så meget som at hilse på borgmesteren. Episoden kan ses på filmklip i polske medier. Mateusz Morawiecki har mødt stor kritik i de polske medier, efter hans ikke-statsmands optræden i Gdansk.

LÆS  Studerende i Gdansk i optog for demokratiske værdier
LÆS  Trump vil gerne til Danmark efter besøg i Gdansk