Statsministeren har opbakning til et EU-veto

Den kontroversielle og moderate vicestatsminister Jaroslaw Gowin håber på en aftale med EU torsdag eller senest fredag morgen, men giver samtidig sin opbakning til den polske statsminister, hvis han vil nedlægge veto mod EU-budgettet og den særlige corona-hjælpepakke. Foto: Piotr May.

WARSZAWA: Polens statsminister har opbakning til at nedlægge veto i EU torsdag, når budgettet og corona-hjælpepakken skal under behandling.


Statsministeren står fast på veto. Polen vicestatsminister Jaroslaw Gowin, som Reuters citerede for at Polen var indstillet på et kompromis i konflikten om retsstatsmekanismen, siger onsdag at statsministeren har hans fulde opbakning til at nedlægge veto mod EU-budgettet og corona-hjælpepakken.

Det slår han fast onsdag, dagen før EU-topmødet. Dermed har statsministeren 100 procent opbakning fra regeringskoalitionen, til at nedlægge veto. Gowin siger dog, at han håber at det ikke bliver nødvendigt. Men det sker, hvis Polen ikke får indrømmelse om den kontroversielle mekanisme, fastslår Gowin.

LÆS OGSÅ: Enighed om at fratage EU-midler for brud på værdier

Aftale, veto eller ej?

Tirsdag aften har den polske top – uden præsident Andrzej Duda – holdt møder med Ungarns Viktor Orban, der var på lynvisit i Warszawa. Det skete for at afstemme den polsk-ungarske front mod EU til topmødet, der begynder torsdag. Men også for at diskutere et kompromisforslag fra det tyske formandskab.

LÆS OGSÅ: Mette og Merkel havde ret – Polen tog fejl

Håber på aftale

Onsdag middag sagde en repræsentant for statsministeren, at der ikke er indgået nogen aftale med det tyske EU-formandskab. For tre timer siden skrev vicestatsminister Jaroslaw Gowin, at han håbede på at der vil blive indgået en aftale. Men han slog dog samtidig fast, at hans fløj støtter et veto, hvis ikke EU lytter til de polske ønsker.

Alt tyder i skrivende stund på, at Polen nedlægger veto. Skulle Polen og Ungarn være indstillet på det tyske kompromisforslag, så kræver det også at de øvrige EU-lande accepterer det. Forslaget skal også godkendes i Europa-Parlamentet, hvor man ikke er indstillet på flere kompromisser i forhold til retsstaten i Polen og Ungarn.

Alternativt EU?

Onsdag er den polske præsident i Tjekkiet, for at tale om Polens alternative EU, samarbejdsorganisationen De Tre Have, som består af 12 lande i Central- og Østeuropa. Det er et polsk-kroatisk initiativ som Kaczynski tog i 2015.

Dramaet mellem EU og Polen fortsætter på uformindsket styrke. polennu.dk følger udviklingen.

Giv en hånd til polennu.dk og få flere nyheder.
Vælg mellem DKK
200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00

Viktor Orban på besøg i Warszawa tirsdag aften – til møde med Jaroslaw Kaczynski og den polske statsminister for at diskutere et tysk kompromisforslag til konflikten om retsstatsmekanismen. Privatfoto.

EKSTERNT LINK: Polens parlament Sejmen