Sundhedsminister på vej ud efter ultimatum

Sundhedsminister Polen
Antallet af smittede med corona er fortsat højt i Polen. Sundhedsministeren venter at smitte tallene topper i midten af februar med over 100.000 tilfælde. Arkivfoto.

WARSZAWA: Polens sundhedsminister vil ikke længere acceptere, at der ikke indføres flere restriktioner, da en ny bølge af covid-19 er på vej.


Polens sundhedsminister Adam Niedzielski har fået nok. Han har givet regeringen og partiformand Jaroslaw Kaczynski et ultimatum. Enten indføres der skærpede corona-restriktioner eller også forlader han posten som sundhedsminister. Ministeren er blevet lovet restriktioner, men der sker ikke noget. Imens er Kaczynski-regeringen gået på jagt efter en ny sundhedsminister.

Sundhedsminister vil ikke mere

Oplysningerne om sundhedsminister Adam Niedzielskis mulige afgang er meget mere alvorlige, end det ser ud til ved første øjekast, siger kilder i regeringspartiet. Kilderne siger også, at ministerens advarsler og ultimatum gjorde stort indtryk på Kaczynski i sidste uge, men at han næppe kan samle flertal blandt sine egne. Det er blandt andet muligheden for at virksomheder kan stille krav om corona pas overfor de ansatte, der møder stor modstand i regeringspartiet rækker. Forslaget skal andenbehandles i det polske parlament tirsdag.

– Hvis vi ikke rent faktisk begynder at handle, så vil vi om tre eller fire uger observere et pres som aldrig tidligere på hospitalerne i Polen, siger en talsmand for sundhedsministeren.

Kilder i sundhedsministeriet indrømmer uofficielt, at de faktiske covid-tal i virkeligheden er betydelig højere, og hvad værre er, så er situationen på de polske hospitaler langt værre end det officielt erkendt, siger kilderne

Eksperter har forladt corona lægeråd

I sidste uge forlod 13 ud af 17 corona eksperter i regeringens særlige corona lægeråd der poster. Det er landets førende læger og videnskabsmænd indenfor covid-19, der er samlet i det særlige lægeråd.

Medlemmerne – eller de tidligere medlemmer – er frustreret over regeringens manglende handling på rådets anbefalinger, og en stigende accept i regeringen af corona-benægtere og modstandere af vacciner. Det fremgår af en erklæring, der er gengivet på det regeringskontrollerede nyhedsbureau PAP.

– Uoverensstemmelsen mellem videnskabelige og medicinske argumenter og hvad der sker, i praksis er blevet særligt tydelige med den meget begrænsede indsats overfor efterårsbølgen og derefter om truslen fra Omicron-varianten, trods advarsler om et enormt antal døde, som forventes, hedder det blandet andet i erklæringen.

Corona eksperter forlader regeringsudvalg i protest

Eksperter udpeget i november 2020

Lægerådet blev oprettet af statsminister, Mateusz Morawiecki, i november 2020 med det formål at rådgive regeringen i kampen mod pandemien.

I Polen er næsten 57 procent af borgerne fuldt ud vaccineret, mens det i EU er 70 procent.

LINK TIL MYNDIGHEDERNE I POLEN

Følg dagens corona tal med polennu.dk. Det første corona-tilfælde blev bekræftet i Polen den 4. marts 2020. Det første covid-19 relaterede bekræftede dødsfald i Polen, var den 10. marts 2020.

LÆS OGSÅ: Seneste artikler om corona i Polen

Mere nyt fra Polen på dansk – og ikke kun om corona? Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi blive meget glade. Du kan gøre det ved at donere os et beløb. Vælg mellem DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00. På forhånd tak.