Talsmand: EU har accepteret kompromis med Polen

Polen EU kompromis
PiS-talsmand og næstformand Radoslaw Fogie siger torsdag, at der er indgået et kompromis mellem EU og Polen, der betyder at genopretningsmidlerne efter corona-pandemien fra EU, kan udbetales. Arkivfoto.

WARSZAWA: PiS-næstformand siger, at EU har accepteret den polske genopbygningsplan, og at de tilbageholdte penge udbetales.


– Der er en aftale om KPO (EU genopbygningsplanen, red.) – EU gik med til et kompromis. Det siger næstformand og talsmand for regeringspartiet Lov og Retfærdighed (PiS) Radoslaw Fogie, torsdag. Her bekræfter han overfor Radio Wroclaw, at der er indgået en aftale med EU og at forhandlingerne er afsluttet.

Allerede tirsdag kunne radioen RMF FM oplyse, at den polske genopbygningsplan der skal udløse EU-milliarder, ville blive godkendt den 1. juli. Det skete med baggrund i mediets adgang til korrespondance mellem Polen og EU.

– Europa-Kommissionen er gået med til et kompromis, der betyder at Polen reformere retsvæsenet på det disciplinære område, og at Europa-Kommissionen vil forsøge ikke at blande sig i dele, der er uden for deres kompetenceområder, siger næstformanden i PiS til Radio Wroclaw. Men sagde dog samtidig:

– Men så længe dokumenterne ikke er underskrevet, og så længe pengene ikke er frigivet, skal vi nøjes med forsigtig optimisme, siger PiS-næstformanden.

Polen og Ungarn

Polen og Ungarn er de eneste lande i EU, der ikke har fået deres genopbygningsplaner efter corona-pandemien godkendt. Polen står til at modtage 36 milliarder euro, hvis planen godkendes.

Europa-Kommissionen har dog indtil videre afvist den polske plan, fordi PiS-regeringen ikke følger afgørelserne ved EU-domstolen om at nedlægge det kontroversielle disciplinærkammer i Højesteret. Det har regering hidtil nægtet.

Polens præsident Andrzej Duda har senest foreslået parlamentet at disciplinærkammeret nedlægges. Det har den polske justitsminister været imod, men ifølge vores kilder er den nu enighed i regeringskoalitionen Forenet Højre om kompromisset.

PiS-næstformand Radoslaw Fogie mener, at Polen med aftalen kan modtage de første milliarder allerede i juli måned. Aftalen er ikke bekræftet i Bruxelles.

EU-formand står fast: Ingen penge før ændringer

LINK: Polens regeringskontrollerede nyhedsbureau PAP

Støt polennu.dk – engangsbeløb

DKK 100,00
DKK 200,00
DKK 500,00