Forsvarsminister: Ingen problemer med at finde soldater

Forsvarsminister
Forsvarsminister Władysław Kosiniak-Kamysz orienterede det polske parlament Sejmen om de nye tiltag på forsvarsområdet. Bedre løn til soldater, nye radarballoner, nyt militært isenkram og flere centre til kontraspionage, var blandt emnerne onsdag. Foto: MSZ.

WARSZAWA: Forsvarsminister varsler flere indsatser, men halvdelen af pengene skal bruges nationalt – og så har Polen ingen problemer med rekruttering af soldater.


Polens forsvarsminister – og vicestatsminister – Władysław Kosiniak-Kamysz har onsdag præsenteret planerne for styrkelse af det polske forsvar. Selv om Polen ikke har rekrutteringsproblemer til forsvaret, så bliver der alligevel gjort en særlig indsats for at fastholde soldater og andre i tjeneste.

– Interessen for at tjene i hæren er enorm. Der er ingen grund til at ændre den almindelig værnepligt. I modsætning til andre lande har vi ikke noget problem med rekruttering i Polen. Vi er endda nødt til at øge grænserne for reserven og aktiv tjeneste, fordi interessen for at bidrage er stor, sagde forsvarsminister Kosiniak-Kamysz i parlamentsdebatten onsdag.

(Fortsættes under)

NATO-øvelse i farligt område: Sulwalki korridoren

Forsvarsminister: Bedre forhold for soldater

Polen har i dag 198.000 soldater, mere end 140.000 af dem er professionelle soldater, og over 20.000 soldater er i frivillig militærtjeneste. De tal skal øges yderligere.

– Vi ændrer lønramme og giver flere tillæg til soldaterne. Anciennitetstillæg vil blive udbetalt hvert år for at forhindre folk i at forlade hæren, sagde Kosiniak-Kamysz.

3,7 milliarder zloty til balloner

Forsvarsministeren oplyste også, at Polen i dag har købt fire overvågningsballoner, der er forsynet med radarer, for 3,7 milliarder zloty. Ballonerne produceres i USA for 960 millioner. De fire balloner skal holde øje med luftrummet over grænserne til Hviderusland og Rusland. Fra næste år vil Polen også have avancerede jord-til-luft rakket, der leveres fra England.

– Vi vil kæmpe mod alle forrædere mod den polske nation og stat, der har valgt en anden vej end at tjene hjemlandet. Der er ikke plads til barmhjertighed og indrømmelser for folk, der har valgt vejen mod øst. Vi vil bruge alle instrumenter, og vi stopper ikke.

Centre for kontraspionage

– Vi har besluttet at oprette nye enheder i Olsztyn, Rzeszów, Wrocław og Bydgoszcz. Hæren vokser, og opbygning af kontraspionageenheder er nødvendig, siger chefen for forsvarsministeriet. Der vil fra 1. juli være centre for den interne sikkerhed i 16 polske regioner.

– Alle tjenesterne er i højeste alarmberedskab. Personer, der mistænkes for sabotage eller udfører sabotage, og som ønskede at sætte ild til infrastruktur, tilbageholdes.

– Hver eneste dag vi handles der konkret for at bekæmpe sabotage – sabotage, det er en høj prioriteret for vores regering, sagde Kosiniak-Kamysz i parlamentet.

(Fortsættes under)

Ni anholdt for at lave sabotage for Rusland

Flere soldater ved grænsen

– Vi gør klar til at øge hærens tilstedeværelse ved den polsk-hviderussiske grænse. Vi vil beskytte den polske grænse, politiet vil støtte os, og grænsevagterne vil blive udstyret med endnu bedre udstyr. 

– Jeg har en opfodring til alle borgere om at være årvågne, informere tjenesterne, og vær engageret, så vi sammen kan beskyttelse grænsen, siger Kosiniak-Kamysz. Han siger, at der hver dag tilbageholdes illegale flygtninge.

14.000 pågrebet i år

– Frem til den 19. maj havde vi registreret over 14.000 forsøg på at krydse den polsk-hviderussiske grænse. Det er 46 procent mere end på samme tidspunkt sidste år.

Det er borgere fra Somalia, Afghanistan, Yemen og Syrien, der udstyres med russiske visa.

– Der er denne gruppering af mennesker, de hviderussiske tjenester hjælper med at krydse den polsk-hviderussiske grænse, siger forsvarsministeren.

(Fortsættes under)

Polen bruger flest penge på forsvar i NATO

Pengene skal bruges i Polen

Den polske forsvarsminister sagde også, at selv om han netop har købt militært isenkram i England og USA, så er det planen, at 50 procent af indkøbene skal bruges på polsk produceret materiel.

Polens præsident Andrzej Duda deltog også i debatten onsdag, og han sagde at han ville foreslå at alle NATO-lande skal op på et bidrag på mindst 3 procent af bruttonationalproduktet (BNP) mod de nuværende 2 procent. Det er den polske regering, der fastlægger polsk udenrigspolitik.

Danmark bruger 2,4 procent, men Polen er på 4 procent af BNP.

Præsident: NATO-medlemmer skal betale 3 procent

Løfter fra polsk forsvarsminister eller ej. Vi har fravalgt at have en betalingsmur. Vi vil nemlig så gerne udbrede kendskabet til Polen mest muligt. Du kan støtte os i det arbejde økonomisk – det vil være en stor hjælp – f.eks. med et engangsbeløb på DKK 200,00 eller DKK 500,00. Du kan også vælge et valgfrit engangsbeløb via MOBILEPAY 23435905.