Justitsminister afviser kompromis – kræver veto i EU

Polens kontroversielle justitsminister Zbigniew Ziobro, manden bag de mange ændringer ved de polske domstole, vil ikke acceptere den kompromistekst som Tyskland, Ungarn og Polen har udarbejdet. Foto: PN Teknik.

WARSZAWA: Polens kontroversielle justitsminister Zbigniew Ziobro, vil ikke gå på kompromis med EU for at undlade veto. Se de 4 siders kompromisforslag i artiklen.


Justitsminister afviser kompromis. Alt tyder på at Polens statsminister Mateusz Morawiecki vil undlade at nedlægge veto på EU-topmødet, der begynder torsdag. Et kompromisforslag, hvis indhold nu er kendt, skal være den officielle undskyldning for at Polen og Ungarn undlader at nedlægge veto. Se forslaget til kompromis nederst på siden (4 sider – engelsk).

LÆS OGSÅ: Orban i Warszawa – vi er centimeter fra en aftale

Tusk: Tilbagetog

Den tidligere EU-præsident Donald Tusk mener, at forsøget på et kompromis er, erkendelsen fra Kaczynski-regeringens side på, at afpresning med et EU-veto ikke har haft effekt. Polen har slet ikke råd til at gå glip af EU-pengene, selv om landets statsminister hævder det modsatte.

Tynd tekst

Kompromisteksten betyder da heller ikke at retsstatsmekanisme udgår, men den uddybes i en grad, så den polske ledelse tilsyneladende er overbevist om, at den kan vende et nederlag til en sejr overfor polakkerne.

Men den manøvre giver den polske justitsminister Zbigniew Ziobro ikke meget for, og der spekuleres nu i, om hans Solidarna-gruppe i regerings-koalitionen Forenet Højre, vil forlade regeringen.

LÆS OGSÅ: Statsministeren har opbakning til EU-veto 

Ziobro mødtes tirsdag aften kortvarigt og med kort varsel, med Ungarns Viktor Orban. Hvad de to talte om, ved vi ikke. Men dagen igennem er der kommet klare tilkendegivelser om, at justitsministeren og hans fløj i parlamentet, IKKE er indstillet på et kompromis med EU. De to øvrige partnere i Forenet Højre, der ledes af vicestatsministrene Jaroslaw Kaczynski og Jaroslaw Gowin, har begge accepteret kompromisforslaget efter de folkelige protester, siger kilder til polennu.dk.

Justitsministeren skriver på Twitter onsdag:

“Fortolkninger af konklusioner” og “retningslinjer” er ikke lov! Loven er en forordningen. Hvis forordningen, der forbinder budgettet med ideologi, træder i kraft, vil det være en markant begrænsning af Polens suverænitet og et brud på europæiske traktater. Vi er ikke enige!!! Lad os kæmpe for Polen, skriver Zbigniew Ziobro på Twitter.

LÆS OGSÅ: Præsidenter advarer mod polsk EU-veto 

Der forhandles stadig

Onsdag aften siger regeringens talsmand Piotr Müller til PAP, at der stadig forhandles med EU, men at der ikke er nogen afklaring. Kompromis-teksten skal først godkendes af EU-landene, og denne proces er i gang oplyser det tyske EU-formandskab.

EU-topmødet begynder torsdag.

Kompromisforslaget der forhandles om. Eller rettere, som Tyskland nu forsøger at skabe opbakning til blandt EU-landene. Side 1.
Kompromisforslaget der forhandles om. Eller rettere, som Tyskland nu forsøger at skabe opbakning til blandt EU-landene. Side 2.

Støt polennu.dk – et frit og uafhængigt dansk medie.
DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00.
Vi har brug for din opbakning.


Kompromisforslaget der forhandles om. Eller rettere, som Tyskland nu forsøger at skabe opbakning til blandt EU-landene. Side 3.
Kompromisforslaget der forhandles om. Eller rettere, som Tyskland nu forsøger at skabe opbakning til blandt EU-landene. Side 4.

Støt polennu.dk – et frit og uafhængigt dansk medie.
DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00.
Vi har brug for din opbakning.

EKSTERNT LINK: Polens parlament Sejmen