Præsidenter advarer mod polsk EU-budget veto

Tre præsidenter på stribe; Lech Walesa (1990-1995), Aleksander Kwasniewski (1995-2005) og Bronislaw Komorowski (2010-2015) i advarer mod Kaczynski-regeringens EU-politik. Arkivfoto.

GDANSK: I en fælleserklæring fra alle nulevende tidligere polske præsidenter, betegner de regeringens varslede EU-veto som forræderi.


EU-budget veto?

Præsidenter om EU-budget veto: Vi, tidligere præsidenter for Republikken Polen, der har arbejdet for et frit, demokratisk, sikkert, innovativt, respekteret og indflydelsesrigt Polen i den europæiske familie, udtrykker vores bekymring og vi vil advare dig, hedder det i indledningen til en fælles erklæring, fra de tre tidligere polske præsidenter Lech Walesa, Aleksander Kwasniewski og Bronislaw Komorowski. Erklæringen er rettet mod alle polakker, den polske præsident Andrzej Duda og den polske regering.

Det er Kaczynski-regeringens lovede veto mod EU-budgettet og den særlige corona-hjælpepakke, der vil udløse en sand guldregn over blandt andet Polen, der er baggrunden for erklæringen. Årsagen er, at Kaczynski-regeringen vil have fjernet en mekanisme, der kan fratage lande som Polen EU-penge, hvis ikke de lever op til f.eks. EU’s krav til en retsstat. I modsat fald, vil de nedlægge veto.

LÆS OGSÅ: Polsk veto kan opløse hele EU-unionen

Ikke mod polske interesser

De tre præsidenter erkender, at et veto i EU ville være på sin plads, hvis det var imod Polen og polske interesser. Men det er ikke tilfældet, fastslår alle de nulevende tidligere polske præsidenter. I erklæringen hedder det også, at aftalen om mekanismen blev indgået i juli, hvor Polens statsminister selv sad med ved bordet.

De tre præsidenter er bekymret for Polens fremtid, da Kaczynski-regeringen kun er drevet af snævre partiinteresser og ideologier til skade for polakkerne. Det er forrædderi mod det polske folk der sagde ja til EU i 2003, at nedlægge veto mod fællesskabet.

Guldregn over Polen

Aleksandra Kwasniewski siger i en kommentar til erklæringen:

– Vi har været, og vil fortsat være den største modtager af EU-midler. I perioden fra 2007 til 2013 modtog Polen 67 milliarder euro, fra 2014 til 2020 er det blevet til 82,5 milliarder euro. For den kommende periode, 2021 til 2027, er der afsat 139 milliarder til Polen i tilskud, og lån på 34 milliarder euro i lån, siger den tidligere præsident, der boede i præsidentpaladset fra 1995 – 2005.

Den polske regerings officielle holdning er, at der skal nedlægges veto mod EU-budgettet og corona-hjælpepakken, hvis den aftalte retsstatsmekanisme fastholdes. Og det skal den, mener blandt andet Danmark og Sverige. Også Europa-Parlamentet har udtrykt deres kategoriske holdning til, at mekanismen ikke må fjernes.

Signalforvirring fra Warszawa

Sammenholdet i Forenet Højre (regeringskoalitionen) er igen brudt sammen. Vicestatsminister Jaroslaw Gowin vil droppe det bebudede veto, hvis visse betingelser opfyldes. Men det er stik imod den officielle polske holdning.

LÆS OGSÅ: Veto i EU-budget kan sprænge den polske regering

Det er EU-topmøde den 10. december, hvor Polen kan nedlægge det varslede veto.

Mere EU-budget og andet fra Polen?
Støt polennu.dk med f.eks. DKK 500,00  

Danmarks Dronning og Polens præsident Lech Walesa i Gdansk i 1993. Arkivfoto.
Lech Walesa er Ridder af Elefantordnen i Danmark. Her ses han foran sit skjold på Frederiksborg Kongeslot i Hillerød. Nu beskylder Polens undervisningsminister ham for at have været spion for kommunisterne. Foto: Lars Møller.
Bronislaw_Komorowski_forlader_Ukraine
Polens præsident Bronislaw Komorowski (2010-2015). Arkivfoto.
Bush_og_Kwaskniewski_
Den amerikanske præsident Georg W. Bush og den polske Aleksander Kwasniewski. Arkivfoto.

EKSTERNT LINK: Europa-Kommissionen