Kaczynski trækker sig alligevel ikke fra regeringen

Kaczynski Polen
Partiformand Jaroslaw Kaczynskis parti Lov og Retfærdighed (PiS) har mistet sine særlige beskyttelse af politiet. Arkivfoto.

WARSZAWA: Partiformand Jaroslaw Kaczynski trækker sig alligevel ikke som vicestatsminister. Det siger han til regeringsloyale medier fredag.


Partiformand Jaroslaw Kaczynski skabte overskrifter hos internationale nyhedsbureauer og tv-stationer sidste år, da han meddelte at han ville trække sig ud af regeringen. Jaroslaw Kaczynski har efter eget ønske, været vicestatsminister i et par år, med national sikkerhed som ansvarsområde.

Hvad de internationale nyhedsbureauer ikke havde fanget den gang var, at Jaroslaw Kaczynski ikke ville forlade polsk politik, som de alle skrev, men kun posten som vicestatsminister. Men nu er han kommet på andre tanker, og vil nu heller ikke forlade regeringen og sin post som vicestatsminister.

Polska Press – en regeringskontrolleret mediekoncern med blandt andet 22 regionale aviser – bringer fredag et interview med Jaroslaw Kaczynski.

Partiformanden mener ikke, at den rette energi er til stede i regeringen for at han kan slippe tøjlerne som minister for sikkerhed. Kaczynski henviser også i de regeringskontrollerede medier, til Ruslands krig mod Ukraine, som et af argumenterne for at blive i regeringen.

Fornyet irritation?

Interviewet vil uden tvivl skabe fornyet irritation, over nye polske provokationer overfor Rusland. I EU og NATO er man enige om, at være enige om alle tiltag i forhold til Rusland, og at ingen af medlemslandene skal gå enegang – hverken i ord eller handling. Kaczynski, der er kendt for sin destruktive stædighed, fastholder i samtalen der udgives fredag, at der skal laves en fredsbevarende styrke, der skal indsættes i Ukraine.

(Artiklen fortsætter under)

USA: Ingen polske MIG-29 jagerfly til Ukraine

Det vurderes også, at det er Jaroslaw Kaczynski der står bag affæren om de polske jagerfly, der skulle til Ukraine. Torsdag tog Polen yderligere et skridt med en ny provokation, ved at indefryse den russiske ambassades konti i Warszawa. Der er begrundet bekymring i EU og NATO for, at den polske regering – med Kaczynski som styrmand – vil skabe en situation, der kan udløse en optrapning af krigen i Ukraine.

Jaroslaw Kaczynski langer også igen ud efter Tyskland og Frankrig, som han mener er alt for venlige overfor Rusland. I midten af marts sneg Jaroslaw Kaczynski sig med til Kiev, sammen med regeringscheferne fra Polen, Tjekkiet og Slovakiet.

(Artiklen fortsætter under)

Kaczynski og statsministeren flyver til Kiev i dag

Fredag kommer den amerikanske præsident Joe Biden til Polen. Her skal han mødes med den polske præsident Andrzej Duda, hvor opfordringen til polsk solidaritet og sammenhold med Vesten sikkert vil blive gentaget og indskærpet overfor den polske ledelse.

Flygtninge velkomne

I samtalen siger Jaroslaw Kaczynski også om situationen med de mere end 2,2 millioner flygtninge fra Ukraine i Polen:

– Hvis nogen bliver her, er de velkomne. Hvis de vil videre, er de også velkomne til det, siger Kaczynski. Han siger også, at Polen ikke vil bede EU om hjælp til at klare flygtningesituationen.

– Vi fortjener at få hjælp, men vi vil ikke bede om det. Vi er et rigt land og vi klarer os godt, vi er blevet tre gange rigere end i 1990erne, og vi er tre gange rigere end ukrainerne, siger Kaczynski.

Til gengæld mener partiformanden, at EU skal give de penge der holdes tilbage på grund af brud på retsstaten og krænkelser af budgettet. Men det sker næppe, da EU-domstolen allerede har afsagt en foreløbig dom, der går imod Polen. Kaczynski siger, ifølge kilder til polennu.dk, at han vil udstille EU’s manglende vilje til at støtte Polen i krisesituationen med henvisning til retsstaten, fremfor at anmode om penge til de mange flygtninge, som EU har midler til at støtte – hvis de altså bliver ansøgt.

(Artiklen fortsætter under)

Kaczynski: EU er ikke vores venner eller familie

Smolensk-ulykken og Kaczynski

Jaroslaw Kaczynskis bror, præsident Lech Kaczynski, omkom i 2010 i en flyulykke sammen med 95 andre højt stående polakker. Jaroslaw skulle have været med på flyet, men meldte afbud om morgenen samtidig med, at flyveledere advarede mod at flyve til Smolensk på grund af dårligt vejr. Ulykken er fuldt ud opklaret, men Kaczynski-regeringen har brugt millioner, i forsøget på at bevise at ulykke var et attentat.

I samtalen med den regeringskontrollerede mediegruppe, siger han om Smolensk:

– Som pårørende har jeg ret til at få adgang til de forskellige undersøgelser, men jeg ved ikke hvad der er rigtigt. Men efter at have set de forskellige undersøgelser har jeg fået en forklaring på det hele, siger han.

Jaroslaw Kaczynski er partiformand for regeringspartiet Lov og Retfærdighed (PiS), som han dannede i 2001 sammen med sin afdøde bror. Siden 2015 er det PiS-partiet der har sammensat regeringerne i Polen.

Ti år med konspirationer om flyulykken i Smolensk

LINK: Regeringspartiet Lov og Retfærdighed (PiS)

Støt polennu.dk og få flere nyheder fra Polen på dansk. Vælg mellem DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00. På forhånd tak.