Polsk lokalsamfund hædret for hjælp til flygtninge

Polsk lokalsamfund
Enken efter Pawel Adamowicz, Magdalena Adamowicz sammen med datteren Teresa ved prisuddelingen af prisen, der gik til et polsk lokalsamfund i grænseområdet op til Hviderusland. Foto: Dominik Paszliński, gdansk.pl.

GDANSK: Polsk lokalsamfund hædres med Pawel Adamowicz prisen 2022, for stor hjælp til hviderussere og andre i grænseområdet op til Hviderusland.


Et polsk lokalsamfund – Michalowo kommune der ligger øst for Bialystok og cirka 20 kilometer fra grænsen til Hviderusland, er modtageren af årets Pawel Adamowicz pris 2022. Det sker for byens indsats for de mange emigranter og flygtninge, der strandede på grænsen mellem Polen og Hviderusland.

I september 2021 indførte den polske Kaczynski-regering en slags undtagelsestilstand i grænseområdet, og fik igangsat bygningen af et hegn. Byen har også siden hjulpet ukrainere i området.

(Artiklen fortsættes under)

Stort pres på Polens grænse mod Hviderusland

Polsk lokalsamfund hædres i Bruxelles

Prisen gives for at fastholde det arbejde som borgmester Paweł Adamowicz havde opbygget i løbet af hans 20 år som borgmester i Gdansk. Navnet på vinderen er nu kendt, og prisen vil blive overrakt officielt den 8. februar til borgmesteren i Michalowo, Marek Nazarko, på et plenarmøde møde i Det Europæiske Regionsudvalg i Bruxelles.

Byen sørgede for tøj, varme måltider og overnatning til de nødlidende, og blev bakket op af NGO’ere. Det polske lokalsamfund står også bag boliger til ukrainere på flugt.

Pawel Adamowicz prisens jury udtrykte en tanke og påmindelse om Oleksandr Babich, der er borgmester i Hola Prystan i det sydlige Ukraine, som er besat. Han har været holdt fanget siden marts 2022 for at beskytte sit lokalsamfund. Omtalen er også en hilsen til alle ukrainske borgmestre der er blevet kidnappet eller tortureret siden russer gik ind i Ukraine den 24. februar.

LINK: Mere om prisen her

Pawel Adamowicz (1965 - 2019).

Gdansk mindes myrdet borgmester med prisuddeling

 

Parlament vedtager lov om mur til Hviderusland

Vi har ikke en betalingsmur – vi vil nemlig så gerne udbrede kendskabet til Polen i Danmark. Hvis du også vil – så kan du gøre det ved støt os økonomisk. Du kan støtte os med et engangsbidrag på

DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 eller DKK 1.000,00. Det vil være en stor meget hjælp – på forhånd tak.