Aftale om gas til Baltic Pipe indgået i sidste øjeblik

Baltic Pipe
Norge har fredag indgået en aftale med Polen om leverancer af gas i ti år gennem Baltic Pipe gasledningen der indvies tirsdag. Selv om forbindelsen er klar tidligere end forventet, kommer der ikke norsk gas igennem før til januar. Foto: Øyvind Gravås og Even Kleppa - Woldcam / Equinor ASA).

SZCZECIN: Baltic Pipe gasledningen åbnes tirsdag af den danske og polske statsminister. Men gassen til ledningen blev først købt i fredags.


Baltic Pipe: I dag er der fest og farver i det nordlige Polen. Gasledningen mellem Polen og Danmark, der skal sikre Polen uafhængighed af russisk gas, åbnes tirsdag formiddag. Den kontroversielle – og nu bekvemme – gasledning har været planlagt i flere år. Alligevel var det først fredag, at Polen fik indkøbt gas, der kunne løbe gennem den nye ledning.

Den manglende gas til den nye forbindelse, betød at energiministeren bag Baltic Pipe projektet blev fyret tidligere på året, og det har været et større drama at få indkøbt gassen. Ikke mindst i den nuværende krise.

Danmarks statsminister til Polen i næste uge

Baltic Pipe gas reddet på målstregen

Men i 11. time er det så endelig lykkedes den polske regering at undgå en skandale i milliardklassen med en Baltic Pipe gasledning uden gas. Det er Danmark der har bygget forbindelsen, men Polen er forpligtet til at betale en afgift for transporten af gassen, og så selv om der ingen gas er at transportere.

Ti års gaskontrakt

Norske Equinor, som engang hed Statoil, har indgået en ti årskontrakt med det polske energiselskab PGNiG. Aftalen omfatter årlige leverancer på 2,4 milliarder kubikmeter gas, der skal leveres gennem den nye Baltic Pipe-gasledning.

– Equinor er en energileverandør med en bred vift, og vi har været hovedleverandør af gas til Europa i 45 år. Jeg er meget glad for, at vi gennem denne gasaftale fastslår at vi er en pålidelig energipartner – også for Polen. Equinor arbejder også sammen med lokale virksomheder om at udvikle store havvind- og solprojekter i Polen, og vi ser frem til at videreudvikle vores energisamarbejde med PGNiG og Polen i den kommende tid, siger Equinors Irene Rummelhoff.

Regeringschefer åbner Baltic Pipe

Danmarks statsminister Mette Frederiksen og hendes polske kollega Mateusz Morawiecki åbner for hanerne for Baltic Pipe tirsdag formiddag. Den norske statsminister har meldt afbud. Den danske klima, energi og forsyningsminister Dan Jørgensen deltager også i åbningen, sammen med formanden for Energinet, tidligere minister Mogens Lykketoft.

LINK: Meddelelsen om aftalen

Aftalen mellem Polen og Norge svarer til 15 procent af det årlige forbrug i Polen. Kontraktperioden løber fra den 1. januar 2023 og frem til 1. januar 2033.

LÆS MERE: Baltic Pipe

Polen er klar med landanlæg til Baltic Pipe gasledningen

Om det tidligere Statoil

Det tidligere Statoil – nu Equinor – er et internationalt energiselskab, der er forpligtet til at omdanne naturressourcer til energi for mennesker og ti fremskridt for samfundet. Equinors portefølje omfatter olie og gas, vedvarende energi og lavemissionsløsninger med en ambition om at blive et netto-nul energiselskab i 2050. Selskabet har hovedkontor i Stavanger og er den førende operatør på den norske kontinentalsokkel og repræsenteret i cirka 30 lande verden over. Siden 2018 har virksomheden været aktiv i offshore vindenergisektoren i Polen. Equinor udvikler sammen med partneren Polenergia nogle af de mest avancerede havvindprojekter i Polen på i alt 3000 MW. I 2021 købte Equinor det polske vedvarende energiselskab Wento med en 1600 MW solenergiprojektledning i vedvarende energi på land i Polen.