Finlands statsminister vil tilbyde polske kvinder abort

Den polske partiformand og formand for Europa-Parlamentets ligestillingsudvalg Robert Biedron, har sammen med den finske statsminister Sanna Marin i Helsinki torsdag. Privatfoto.

HELSINKI: Finlands statsminister Sanna Marin vil tilbyde polske kvinder abort. Løftet kommer efter et møde med partiformand Robert Biedron.

LÆS  USA: Polen vil miste milliarder med LGBT-politik

Finlands statsminister Sanna Marin har lovet den polske partiformand Robert Biedron, Lewica (Venstre), at tilbyde polske kvinder abort i Finland, hvis hun genvælges.

Sanna Marins tilsagn kom efter et møde mellem dem i Helsinki. Den finske statsminister lovede, at det at give polske kvinder adgang til abort i Finland, vil være et af de første spørgsmål, som hendes nye regering vil beskæftige sig med efter valget.

Aftalen betyder, at polske kvinder gratis vil kunne få foretaget abort i Finland, da udgifterne til indgrebene vil blive dækket af den lokale regering.

Biedron tilfreds

– Sanna Marins regering vil hjælpe polske kvinder med at få adgang til deres grundlæggende rettigheder, siger Robert Biedron efter hans delegations møde med statsministeren.

– Vores Nye Venstre-partier og Finlands socialdemokrater vil starte forhandlinger om de tekniske detaljer, siger Biedron.

I samtalerne i Helsinki deltog også medlem af Lewica, Wanda Nowicka, der er en kendt kvindeforkæmper i Polen, og har været det siden 1991.

Verdens yngste

Den finske statsminister blev i 2019 valgt som verdens yngste regeringsleder, og 37 procent af finnerne bakkede op om hende. Finland kom godt igennem corona-pandemien med hende for bordenden, og hendes seneste opbakning er blevet målt til 68 procent.

Aborter i Belgien

Finland bliver dermed det andet land, der tilbyder hjælp til polske kvinder. I forvejen har Belgien givet muligheden, mod betaling.

Robert Biedron

Robert Biedron var den første homoseksuelle borgmester i Polen – i byen Slupsk – og har var præsidentkandidat ved seneste valg. Han er formand for partiet Lewica (Venstre), og medlem af Europa-Parlamentet, hvor han er formand for ligestillingsudvalget.

Populær polsk borgmester laver nyt parti

LINK: Populær polsk borgmester laver nyt parti

Polske partier vil have folkeafstemning om abort

LINK: Polske partier vil have folkeafstemning om abort

 

LÆS  Polsk toppolitiker: Det kan også ske i Danmark

LÆS  Parlament skal stemme om nye stramninger af abortlov