Finlands statsminister vil tilbyde polske kvinder abort

Den polske partiformand og formand for Europa-Parlamentets ligestillingsudvalg Robert Biedron, har sammen med den finske statsminister Sanna Marin i Helsinki torsdag. Privatfoto.

HELSINKI: Finlands statsminister Sanna Marin vil tilbyde polske kvinder abort. Løftet kommer efter et møde med partiformand Robert Biedron.


Finlands statsminister Sanna Marin har lovet den polske partiformand Robert Biedron, Lewica (Venstre), at tilbyde polske kvinder abort i Finland, hvis hun genvælges.

Sanna Marins tilsagn kom efter et møde mellem dem i Helsinki. Den finske statsminister lovede, at det at give polske kvinder adgang til abort i Finland, vil være et af de første spørgsmål, som hendes nye regering vil beskæftige sig med efter valget.

Aftalen betyder, at polske kvinder gratis vil kunne få foretaget abort i Finland, da udgifterne til indgrebene vil blive dækket af den lokale regering.

Biedron tilfreds

– Sanna Marins regering vil hjælpe polske kvinder med at få adgang til deres grundlæggende rettigheder, siger Robert Biedron efter hans delegations møde med statsministeren.

– Vores Nye Venstre-partier og Finlands socialdemokrater vil starte forhandlinger om de tekniske detaljer, siger Biedron.

I samtalerne i Helsinki deltog også medlem af Lewica, Wanda Nowicka, der er en kendt kvindeforkæmper i Polen, og har været det siden 1991.

Verdens yngste

Den finske statsminister blev i 2019 valgt som verdens yngste regeringsleder, og 37 procent af finnerne bakkede op om hende. Finland kom godt igennem corona-pandemien med hende for bordenden, og hendes seneste opbakning er blevet målt til 68 procent.

Aborter i Belgien

Finland bliver dermed det andet land, der tilbyder hjælp til polske kvinder. I forvejen har Belgien givet muligheden, mod betaling.

Robert Biedron

Robert Biedron var den første homoseksuelle borgmester i Polen – i byen Slupsk – og har var præsidentkandidat ved seneste valg. Han er formand for partiet Lewica (Venstre), og medlem af Europa-Parlamentet, hvor han er formand for ligestillingsudvalget.

Populær polsk borgmester laver nyt parti

LINK: Populær polsk borgmester laver nyt parti

Polske partier vil have folkeafstemning om abort

LINK: Polske partier vil have folkeafstemning om abort