Fyret polsk dommer: Europa gør som i 1939

Dommer ikon Polen
Den fyrede polske dommer Igor Tuleya, der er blevet et ikon for kampen for demokratiet i Polen, kritisere EU for at være handlingslammet, i et særligt interview med Altinget.dk. Arkivfoto.

KØBENHAVN: Fyret polsk dommer, mener at EU reagerer overfor Polen som Europa gjorde i 1939 da Gdansk blev angrebet, siger han til Altinget.dk.


Det polske dommerikon, Igor Tuleya, som er fyret af Kaczynski-regeringens ulovlige dommerråd, mener at EU er passiv overfor Polen. Han sammenligner situationen i dag med den manglende reaktionen fra Europa overfor angrebet på Gdansk/Danzig i 1939. Angrebet blev indledningen på Anden Verdenskrig, og var aftalt mellem tyske Adolf Hitler og sovjetiske Josef Stalin. Den 1. september angreb Tyskland Polen fra vest – 17. september gjorde Sovjetunionen det fra øst.

Manglende konkret støtte

Den klare sammenligning til krigens udbrud og den manglende opbakning til polakkerne, giver han udtryk for i Altinget.dk. Her kan man finde en dybdegående og seriøs artikel om retstilstanden i Polen og om kampen for demokratiet. Det danske medier skriver, at Tuleya ikke mener, at polakkerne i kampen for demokrati har fået nok støtte fra EU. Det er til trods for talrige protester, sanktioner og bøder fra EU.

Tre ud af fire polakker utilfredse med retsreformer

Dommer: Danmark kæmper

– Nogle EU-lande som Holland, Belgien og skandinaviske lande som Danmark har vist deres opbakning til dem, der kæmper for retsstaten her i Polen. Men det har vist sig, at institutionerne handler meget langsomt, og de producerer ikke konkrete resultater, siger Tuleya til Altinget.dk og fortsætter:

– Ligesom Europa i 1939 ikke var villig til at ofre sig for Gdansk, er Europa i 2021 ikke villig til at ofre sig for retsstaten i Polen. Så jeg er helt klart skuffet over EU-ledernes handlinger. Det er, som om de har glemt, at Polen stadig er medlem af EU, siger dommerikonet til Altinget.dk.

ANALYSE: Mette og Merkel havde ret – Polen tog fejl

Læs hele artiklen som også rummer udtalelser fra en lang række førende polske og danske personligheder, herunder Anna Werenberg og Vibe Termansen.

LÆS MERE: Link til artiklen Altinget.dk

Støt polennu.dk og få flere nyheder fra Polen på dansk. Vælg mellem DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00. På forhånd tak.

Tegning med den fyrede polske dommer, formanden for regeringspartiet og den kontroversielle justitsminister.