Kaczynski fastholder: Smolensk-ulykken var et attentat

Smolensk
96 højtstående polakker omkom den 10. april 2010, da præsidentens fly forsøgte at lande i Smolensk, Rusland, selv om polske og russiske flyledere, ville have flyet til at lande i Minsk på grund af vejrforholdene og de tekniske installationer i lufthavnen i Smolensk. Partiformand Jaroslaw Kaczynski mener fortsat ikke, at der var tale om en ulykke. Arkivfoto.

WARSZAWA: Partiformand Jaroslaw Kaczynski fastholder fredag, at Smolensk tragedien var et attentat. Eksperter fastslår det var en ulykke.


Formanden for regeringspartiet Lov og Retfærdighed (PiS), vicestatsminister Jaroslaw Kaczynski, fastholder fredag, at Smolensk ulykken der kostede 96 polakker livet den 10. april 2010, var et attentat. Det sker, selv om også regeringens egne eksperter, for længst har opklaret alle omstændighederne ved flyulykken.

Smolensk undersøgelse afsluttet: Ingen rapport

– Vi ved meget om, hvad der skete i Smolensk-lufthavnen. Vi er ikke i tvivl om, at det var et attentat, siger Jaroslaw Kaczynski til den statskontrollerede Polsk Radio fredag. Han mener at situationen gør, at Smolensk sagen snart kan gå rettens vej, og blive løst i et internationalt forum. Det sker selv om de internationale luftfartsorganisationer har afvist påstandene om at Smolensk ulykken var alt andet end en ulykke i 2010.

Daværende præsident, tvillingbror til partiformanden, Lech Kaczynski omkom ved ulykke, som siden har været omgivet af konspirationsteorier.

Ny Smolensk undersøgelse

Da Jaroslaw Kaczynski kom til magten i 2015, blev der iværksat en ny undersøgelse, der skulle fastslå, at der var en bombe om ombord. Hovedparten af de omkomnes lig blev genopgravet og obduceret på ny. Uden nye resultater, og under massive protester fra de pårørende.

Hvad det er for en ny situation, der gør at Jaroslaw Kaczynski nu igen mener, at det var et attentat, besvares ikke i samtalen med Polsk Radio. Den kontroversielle partiformand har tidligere hævdet, at ulykken var et attentat som Ruslands Vladimir Putin og den daværende polske statsminister Donald Tusk, stod bag. Andre konspirationer hævder omvendt, at det var Jaroslaw Kaczynski selv, der lige frem til afgang, skulle have været med på dødsflyet.

To konspirationer

Tidligere præsident Lech Walesa har beskyldt Jaroslaw Kaczynski for at være årsagen til ulykken. Det skulle han være, fordi han formentlig pressede sin brors fly til at forsøge at lande i Smolensk, selv om alle frarådede forsøget i det dårlige vejr, på den militære nedlagte lufthavn i Smolensk. Samtalen mellem de to Kaczynski-brødre, er ikke blevet offentliggjort. Lech Walesa mener, at forklaringen på ulykken ligger i denne sidste samtale.

Hemmeligt notat om samtale mellem Kaczynski-brødre

– Vi er ikke i tvivl, det var et angreb, siger Jaroslaw Kaczynski. Han hævder at kende ”sandheden” om ulykken, men hævder at den er kompliceret ud fra et strafferetsligt synspunkt. Kaczynski mener dog, at muligheden for at få afsluttet sagen – og bragt den for en domstol – er nu bedre end tidligere.

Polske og internationale og havariefterforskere har for længst afslutte rapporterne om Smolensk ulykken, der alle fastslår at det var menneskelig fejl der var årsagen til ulykken.

Smolensk ulykken: 96 polakker døde uden grund