Kaczynski skal betale 700.000 zloty for ikke at undskylde

radek_sikorski_jens_moerch_polennu
Jaroslaw Kaczynski skal betale over 700.000 zloty til tidligere udenrigsminister Radek Sikorski for usande beskyldninger. Det har retten i Warszawa besluttet. Foto: Jens Mørch, polennu.dk.

WARSZAWA: En polsk domstol har afgjort at partiformand Jaroslaw Kaczynski skal betale 700.000 zloty, for ikke at undskylde en løgn.

LÆS  Smolensk undersøgelse afsluttet: Ingen rapport

Formanden for regeringspartiet Lov og Retfærdighed (PiS) Jaroslaw Kaczynski, er ved en domstol i Warszawa blevet pålagt at betale 700.000 zloty til tidligere udenrigsminister Radek Sikorski.

I juli 2020 blev Jaroslaw Kaczynski pålagt ved en domstol at undskylde de falske beskyldninger han havde rettet mod Sikorski. Kaczynski havde beskyldt den tidligere udenrigsminister for pligtforsømmelse i forbindelse med Smolensk ulykken, der kostede daværende præsident Lech Kaczynski – Jaroslaws tvillingbror – og 95 andre i Rusland. En beskyldning, dr kan give fængselsstraf på op til ti år.

(Artiklen fortsættes under)

Kaczynski fastholder: Smolensk-ulykken var et attentat

 

Kaczynski er tavs

Men da Jaroslaw Kaczynski aldrig har undskyldt sine udtalelser, trods dommen, så betyder den manglende respekt for domstolen, at han nu er blevet dømt til at betale 700.000 zloty. Dermed kan Radek Sikorski så selv udbrede sandheden og dommens ordlyd fra 2020.

Sikorskis advokat, Jacek Dubois, har meddelt at Kaczynski er blevet dømt til at betale “708.480 zloty for at dække omkostningerne ved at offentliggøre en undskyldning på Onet”. Det var i Onet at de falske beskyldninger oprindeligt brev bragt.

Jaroslaw Kaczynski har ikke kommenteret dommen endnu, men den kan ankes. Flere polske iagttagere skønner, at Kaczynski vil anke dommen for at undgå at skulle betale. Andre mener det ikke vil ske, da det kan forstyrre de kommende valgkampe – parlamentsvalg 2023 – lokal og regionalvalg 2024.

LÆS  PiS bekræfter: Jaroslaw Kaczynski er indlagt

LÆS OGSÅ: 96 polakker døde uden grund

Smolensk ulykken: 96 polakker døde uden grund

 

LÆS  Smolensk undersøgelse afsluttet: Ingen rapport