Kaczynski vil have en større statue af sin bror

større statue
Jaroslaw Kaczynski vil have en stor statue af sin bror – afdøde Lech Kaczynski – der var borgmester i Warszawa og senere Polens præsident. Statuen skal opføres i parken ved siden af Kulturpaladset, og have samme højde, kræver Kaczynski. I Warszawa er der delte meninger om sagen. Foto: VisitWarsaw.

WARSZAWA: Partileder Jaroslaw Kaczynski kræver nu, at der bygges en større statue af hans bror – tidligere præsident og borgmester Lech Kaczynski.


Formanden for regeringspartiet Lov og Retfærdighed (PiS), Jaroslaw Kaczynski, kræver nu en større statue af hans afdøde bror, Lech Kaczynski, der var præsident og borgmester i Warszawa.

– Alle kan se, hvordan bystyret i hovedstaden opfører højere og højere bygninger. Snart kan man ikke få øje på de statuer, der er af min bror, og det er helt uacceptabelt, siger Jaroslaw Kaczynski lørdag.

Statue i højden

Kaczynski mener, at den nye statue skal være på mindst samme højde som Kulturpaladset. Den ikoniske bygning er en gave fra Sovjetunionens diktator Josef Stalin i 1953 under kommunismen (1945-89). Der er ofte debat om, hvorvidt det skal rives ned, da det er et levn fra kommunisttiden.

– Vi skal ikke ligge under for kommunismen, derfor skal statuen også have mindst den samme højde som Kulturpaladset, siger Kaczynski. Han har allerede på partikontoret en model af den nye statue. Kaczynski vil have statuen placeret ved siden af Kulturpaladset. Men det er der ingen begejstring for hos de kommunale myndigheder, der ikke kontrolleres af regeringspartiet.

(Artiklen fortsættes under)

Ny statue af Lech Kaczynski giver ballade i Warszawa

LINK: Ny statue af Lech Kaczynski giver ballade i Warszawa

– Vi har modtaget en anmodning, men ideen kommer på tværs af de planer vi allerede har for parkanlægget omkring Kulturpaladset, siger Witol Klaper der er chef for Warszawa byggetekniske forvaltning.

– Ideen kræver en ny lokalplan for at blive til virkelighed, og det kræver en politiske behandling af spørgsmålet, oplyser lederen af teknisk afdeling.

Større statue – højere niveau

Men her er der ikke megen opbakning til ideen. Warszawas borgmester Rafal Trzaskowski har kun hovedrysten til overs for Kaczynskis krav om endnu en statue.

– Vi har problemer nok med at passe, vedligeholder og beskytte statuer, veje og pladser, der allerede er opkaldt efter Lech Kaczynski. Så jeg synes det er en dårlig ide. Det koster kommunen mange penge. Under alle omstændigheder, så bliver det ikke ved Kulturpaladset, siger borgmester Rafal Trzaskowski. Men tilføjer:

– Hvis vi kan aftale, at statuen bliver malet i regnbuefarver, så vil jeg overveje at støtte ideen, siger Warszawa borgmesteren til polennu.dk. Det er Trzaskowski der har fået Warszawa erklæret som LGBT-venlig by – og det er en af hans mærkesager.

Risikere at blive afsat

Det frie polske medie onet.pl, har kilder der oplyser, at Kaczynski-regeringen vil forsøge at afsætte Warszawa-borgmesteren. I seneste måling var han Polens mest populære og troværdige politiker. Der ligger nogle skandalesager og lurer omkring bystyret i Warszawa, som Kaczynski vil forsøge at gøre Trzaskowski ansvarlig for, ifølge det frie medie. Hvis Kaczynski-regeringen kan sandsynliggøre at der er en uansvarlig borgmester eller bystyre i Warszawa, så kan regeringen – ifølge forfatningen – udpege en ny ledelse til den polske hovedstad. Onet.pl vurdere, at forsøget på at afsætte borgmesteren vil finde sted inden valget, der senest skal afholdes den 5. november.

Hvis det lykkes Kaczynski-regeringen at afsætte Warszawa-borgmesteren, vil der uden tvivl blive bygget en statue af Lech Kaczynski ved siden af Kulturpaladset i den polske hovedstad, vurdere kilder tæt på inderkredsen i regeringspartiet overfor polennu.dk.

(Artiklen fortsættes under)

Et af de mest kendte kommunistiske symboler i Polen – Kulturpaladset i Warszawa, der er en gave til Polen fra Josef Stalin. Arkivfoto.
Kulturpaladset i regnbuefarver til støtte for LGBT-personer i Warszawa. Arkivfoto.

Lech Kaczynski omkom i ulykke

Lech Kaczynski og 95 andre højtstående polakker omkom den 10. april 2010, under et hasarderet landingsforsøg i Smolensk nedlagte militære lufthavn i Rusland. Jaroslaw Kaczynski, der meldte afbud til turen lige inden afgangen fra Warszawa, mener at det er en sammensværgelse mellem de daværende regeringschefer i Polen og Rusland – Donald Tusk og Vladimir Putin, der var skyld i ulykken. Andre mener modsat, at det var Jaroslaw Kaczynski der tvang sin bror til at forsøge at lande, trods flyveledernes anbefalinger om at lande i en anden lufthavn. Tidligere præsident Lech Walesa udpeger Jaroslaw Kaczynski, som årsagen til ulykken der kostede 96 højtstående polakker livet.

Kaczynski fastholder: Smolensk-ulykken var et attentat

LINK: Mere om Smolensk-ulykken

Støt polennu.dk – med lidt hver måned

DKK 50,00 pr. måned

DKK 100,00 pr. måned

Støt polennu.dk og Polen i Danmark

LINK: Støt polennu.dk og få flere gratis nyheder