Lech Walesa i Kampen om Historien med Adam Holm

Kampen om Historien

KØBENHAVN: DR P1 programmet: Kampen om Historien – handler tirsdag om den tidligere polske strejkeleder og præsident, Lech Walesa.


Lech Walesa er hovedpersonen i denne uges udgave af det populære historiske program på DR P1; Kampen om Historien. Lech Walesa er historien om en almindelig mand, der kom til at skrive verdenshistorie i Gdansk i 1980 og var hovedpersonen ved de første delvist frie valg i et Østblok-land. Det var i Polen, den 4. juni 1989. Siden blev han sit lands præsident og modtager af Nobels Fredspris i 1983.

Adam Holm og Lech Walesa

Det er historiker og journalist Adam Holm der er værten for det timelange program, der byder på samtaler, lydklip og sang. Titlen på programmet er: Lech Walesa – mellem oprører og magtmenneske.

LINK: Hør Kampen om Historien med Lech Walesa her

I omtalen af programmet med Adam Holm skriver dr.dk:

I 1980 står Lech Walesa, den tiljublede elektriker fra Leninskibsværftet i Gdansk, i spidsen for en strejke, som udfordrer det kommunistiske regimes magtmonopol. Walesa får senere Nobels Fredspris, Østblokken bryder sammen, og han bliver sit lands første demokratiske valgte præsident i 60 år. Men Walesa er ikke kun en succeshistorie. Han beskyldes også for at have diktatoriske anlæg og for at have været politistikker som ung.

Nu hvor dette feterede og forkætrede frihedsikon snart fylder firs år, spørger vi, hvordan historieskrivningen ser på hans virke. Hvad er forskellen på oprøreren og magtmennesket Walesa? Og hvordan ser eftertiden på hans kamp? Det er nogle af spørgsmålene i denne uges Kampen om historien, hvor Adam Holm taler med de to Polen-kendere Anna Werenberg og Jens Mørch.

OVERBLIK: Læs mere om Lech Walesa her

Adam Holm har Ph.d. i historie og journalist, tidligere ved Deadline på DR2. I dag er han tilknyttet bl.a. DR P1 og Berlingske. Han har blandet andet skrevet bøgerne: ‘Endestation Europa’, ‘En by i krig’ og ‘Scener og skæbner fra Damaskus’.

LÆS OGSÅ: Adam Holm om Lech Walesa (Altinget)

(Artiklen fortsættes under)

DR-vært og historiker Adam Holm sammen med tidligere journalist hos polennu.dk, Anna Werenberg, der i dag er forskningsmedarbejder på Langelandsfortet. Anna Werenberg er en af gæsterne i programmet om Lech Walesa. Foto: Thomas Vinther Larsen.

Næsten hele Europa takkede Lech Walesa

LINK: Næsten hele Europa takkede Lech Walesa

Historisk indslag i historisk program

Adam Holm og redaktionen bag Kampen om Historien, spiller også et lydklip fra en sang om Lech Walesa. Det er første gang at programmet har en gæst med, der også synger i udsendelsen, siger Adam Holm til polennu.dk.

Sangen er fra en kortfilm der blev lavet som gave i forbindelse med Lech Walesa 75 års fødselsdag i 2018. Kan herunder ses og høres i fuld længde. Kampen om Historien med Lech Walesa sendes på DR P1 første gang, tirsdag mellem klokken 11.03 – 12.00.

Udsendelse kan også høres som podcast fra klokken 6.00 tirsdag.

LINK: Hør Kampen om Historien med Lech Walesa her

Last Night I had the Strangest Dream (Lech Walesa 2018)

Film og musik til Lech Walesa som en dansk gave til den tidligere præsidents 75 års fødselsdag for fem år siden. Film: Maja Giannoccaro. Musik: Rudersdals Kammerorkester.
Lech Walesa i Danmark 2019 DR2

OVERBLIK: Læs mere om Lech Walesa her

 

Lech Walesa: Vi mangler færdselsregler for medier

LINK: Lech Walesa: Vi mangler færdselsregler for medier