Lech Walesa: Vi mangler færdselsregler for medier

lech walesa og medier
På en online konference om medier torsdag sagde Lech Walesa, at internettet har brug for regler. Det samme sagde den tidligere præsident, da han besøgte København Universitet i forbindelse med Golden Days Festivalen i 2019, som billedet her er fra. Foto: Lars Møller.

GDANSK: Lech Walesa sagde på en mediekonference om frie medier torsdag, at der mangler færdselsregler for det globale internet.

LÆS  Polen retter ikke ind efter EU-domstolen

Polens tidligere præsident Lech Walesa var blandt talerne på en online konference om frie medier torsdag. Konferencen er en årlig tilbagevendende begivenhed om frie medier, der er arrangeret af en række europæiske organisationer og virksomheder. Der var deltagere fra ti lande. Blandt talerne var næstformanden for Europa-Kommissionen, Vera Jourova.

– Hvad ville der ske, hvis medierne blev tavse? Jeg hylder alle de journalister, der giver os uafhængige nyheder, især nu i disse tider med pandemien. Kæmp videre og gør dit job, sagde Vera Jourova, der er næstformand for Europa-Kommissionen.

LÆS OGSÅ: Frie medier er gået i sort 

I en meddelelse til deltagerne skrev den tidligere amerikanske udenrigsminister Madeleine Albright:

– Vi kan ikke være ligeglade med alle angrebene på demokratiet. Mange steder i verden ser vi politikere, der puster til konspirationsteorier og løgnagtigt påstår, at pressen er folkets fjende, skrev Albright med henvisning til den polske regerings bestræbelser på at svække de frie medier og ytringsfriheden.

EKSTERNT LINK: Se alle talerne her

– At bringe frie medier til tavshed, er et våben som er i enhver autoritær leders værktøjskasse. Madeleine Albright slog også fast, at USA fortsat vil støtte dem, der tror på en fri presse, og som tager pressefrihedens aspekter alvorligt.

LÆS OGSÅ: Danskere til Gdansk for at tale om frie medier

Lech Walesa: Ytringsfriheden er barbarisk

Nobel fredsprismodtager og tidligere præsident Lech Walesa, sagde i hans indlæg på konferencen, at almindelig fornuftige og kloge mennesker ikke deltager i den offentlige debat, af frygt for hadfyldte angreb.

LÆS  TVP dømt for racisme i tv-indslag om flygtninge

– Vi må sætte os sammen og tale om, hvad vi kan gøre for at beskytte ytringsfriheden. Den moderne brug af ytringsfriheden, er en barbarisk størrelse. Se bare hvad der sker på f.eks. Youtube. Der er løgne og had. Og de klogeste mennesker holder mund, fordi de ikke gider at udsættes for det had, der kommer fra folk der henholder sig til ytringsfriheden, og misbruger den, sagde Walesa.

LÆS  Retssag: Kaczynski vil ikke omtales som homoseksuel

Lech Walesa: Vi har brug for nye færdselsregler

– Vi har brug for nye færdselsregler – regler der gælder for internettet. Lad os komme i gang med at tale om det, og indfører nye regler. Jeg ved godt det ikke er nemt, jeg ved godt det tager tid, men det er nødvendigt, sagde Lech Walesa på torsdagens konference.

polennu.dk har i en samtale med Lech Walesa spurgt, hvad han mener med nye færdselsregler for internettet. Han sammenligner udfordringerne med internettet, med alle de problemer der opstod, da verden fik biler og mennesker kunne køre frit rundt.

Problemer med nye regler

– Folk var så glad for at få biler, de kunne drøne rundt, det var luksus for dem der havde råd, og flere og flere fik dem. Men så kom problemerne, alle konflikterne; ulykkerne. Folk kørte ind i hinanden, nogen kom til skade i trafikken, og der herskede kaos. Så begyndte man at tale om at indfører færdselsregler. Man skulle f.eks. køre i den ene side af vejen, som vi kender det i dag. Men dengang udløste kravet om færdselsregler et ramaskrig. Selv om det i dag er helt indlysende, at færdselsregler er nødvendige hvis der skal være plads til os alle, så fik det dengang folk til at protestere med henvisning til den personlige frihed. Ingen skal diktere hvordan man skal køre, og der var ikke grænser for argumenterne mod at indfører færdselsregler med henvisning til frihedsrettigheder.

I dag står vi i samme situation – men nu er det med internettet. Det er godt, nyt og spændende, men det rejser også nye spørgsmål og udfordringer. Vi ser også de uheldige konsekvenser af det, men vi har ingen regler for det. Og når vi taler om det, bliver debatten mødt med krav om ultimativ ytringsfrihed. Det er ikke nogen nem debat. Men den er nødvendig, vi skal have ”færdselsregler” for internettet, forklarer Lech Walesa.

LÆS  Redaktør advarer før debat i EU om de frie medier
LÆS  Polen retter ikke ind efter EU-domstolen

Lech Walesa ved godt at det tager tid, men at debatten om medier, frihed, globalisering og digitalisering er helt nødvendig, og at det kræver en global løsning.

I en afsluttende kommentar i samtalen siger Lech Walesa, med henvisning til at det er en svær proces, at verden endnu ikke er blevet enige om at køre i samme side af vejen.

LÆS OGSÅ: Europas journalister taler om frie medier i Gdansk

Støt frie medier. Vi har ikke bygget en betalingsmur om polennu.dk. Det er et valg vi har truffet, fordi vi så gerne vil levere uafhængige nyheder om Polen, til så mange danskere som muligt. Vi har ingen vaccinationer mod fordomme, men oplysning og kendskab er efter vores opfattelse, den bedste vaccine mod det fænomen. Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. Vælg mellem DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – DKK 5.000,00  Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med Mobilepay, VISA, MASTER og andre anerkendte og sikre betalingsformer.

lech walesa medier
Lech Walesa på den første konference om frie medier i Gdansk i 2018. Foto: Miasto Gdansk.