Polen vidste straks at et missil var på vej fra Ukraine

missil_russiske_mod_polen_polennu
Polen og USA fulgte det russiske angreb på Ukraine på en radarskærm, og fulgte også det løsgående missil, der ramte Polen og dræbte to tirsdag. Arkivfoto.

WARSZAWA: Polsk militær fulgte det ukrainske missil på en radarskærm. Nyheden skulle holdes tilbage, indtil Joe Biden var færdig med at sove.


Flere kilder i Ukraine og Polen, fortæller nu til flere medier, at Polen, NATO og USA omgående vidste, at det russisk producerede missil der dræbte to polakker tirsdag, blev affyret fra Ukraine. NATO-enheder fulgte det russiske raketangreb i Ukraine tirsdag, hvor et af målene var kulkraftværket Dobrotvirska, der ligger omkring 60 kilometer fra Lviv.

Kraftværk var målet

Det er ikke tilfældigt at Rusland har udvalgt kraftværket, da der er forsyningsledninger til Polen fra værket. Dermed vil en bombning af værket også få konsekvenser for polakkerne.

– Under et massivt missilangreb mod Ukraine affyrede russiske tropper tirsdag et rekordstort antal – omkring 100 raketter, siger talsmanden for det ukrainske luftvåben, Yuri Ihnat.

(Artiklen fortsættes under)

Præsident: Ukraine må gerne følge undersøgelserne

Ukrainsk enhed ved Lviv

For at stoppe et russisk missil mod kraftværket, affyrede en ukrainsk enhed i nærheden af ​​Lviv, tre S-300 antiluftskytsmissiler. Et af dem ramte det russiske missil, og skånede dermed værket. Men som det dagligt sker, så snød et andet russisk missil det ukrainske antiluftskyts missil, der i stedet passede sit mål og landede på en mark mellem Lviv og den polske grænse. Det tredje antiluftskyts missil fløj også forbi sit mål, og landede den polske landsby Przewodów, hvor to polakker blev dræbt. Normalt vil den type missiler gå i selvdestruktion efter at have misset sit mål. Men det skete ikke.

Vidste besked om missil

Flere medier skriver også, at det polske militær vidste besked med det samme om, at det ukrainske antiluftskytsmissil var affyret i Ukraine. De fulgte hele missilets bane langs Polens østlige grænse, men havde ikke udstyr klar til at neutralisere det. Også den polske statsminister og præsident blev omgående orienteret om, at det var en ukrainsk fejl – udløst af Ukraine.

Der var stor forvirring om, hvordan man skulle kommunikere sagen ud til medier, siger de højtstående kilder, og fortæller, at man ikke ville vække den amerikanske præsident Joe Biden, der var i Indonesien og lå og sov, for at fortælle om uheldet og spørge om, hvordan det skulle præsenteres.

Advarede Polens præsident

Polens præsident Andrzej Duda var klar til at fortælle, at et russisk missil havde ramt Polen. Men den polske militære ledelse, anbefalede kraftigt præsidenten at lade være, og i stedet konsultere sig med Ukraine og USA inden, der blev meddelt noget ud om sagen. Men polakkerne kunne ikke holde på hemmeligheden, før den polske regering havde holdt krisemøde. Det udløste panik og gav anledning til spekulationer verden over.

Den falske meddelelse om et russisk angreb på Polen, har allerede skabt stor usikkerhed mange steder i verden, ikke mindst i Europa. Men det var ikke et angreb på Polen, fastslås det – endnu inden de formelle undersøgelser er afsluttet.

(Artiklen fortsætter under)

Præsident og statsminister: Intet angreb på Polen

 

Indrømmer at han ikke ved det

Ukraines præsident Volodymyr Zelensky indrømmer da også torsdag, at han ikke ved, hvad der skete. Torsdag eftermiddag erkendte han, at han alligevel ikke er sikker på, om det var et russisk angreb.

– Vi er ikke 100 procent sikre, siger den ukrainske præsident i et interview på Bloomberg New Economy Forum i Singapore. Han understreger samtidig:

– Vi ukrainere er taknemmelige for, at vi ikke får skylden, fordi vi kæmper mod russiske missiler og forsvarer vores territorium, sagde præsidenten.

 

Støt polennu.dk og få mere viden

 

Aktuelt om sagen (kun polsk)