Præsident: Ukraine må gerne følge undersøgelserne

Undersøgelserne Polen Ukraine
Ukraine må gerne deltage i undersøgelserne som efter de gældende nationale og internationale regler, oplyser den polske præsident, efter at den ukrainske præsident har udtrykt ønske om det. Billedet er fra tirsdag, hvor den amerikanske CIA-chef mødtes med præsident Andrzej Duda. Foto: Marek Borawski, KPRM.

OPDATERET/PRZEWODOW: Ukraine må gerne deltage i undersøgelserne af eksplosionerne i det østlige Polen, der dræbte to polakker.


Polens præsident Andrzej Duda kan ikke se nogle hindringer for, at Ukraine deltager i undersøgelserne af ulykkesstedet, hvor de russisk producerede S-300 raketter faldt ned syv kilometer fra grænsen til Ukraine, og dræbte to polakker. Duda har torsdag eftermiddag besøgt ulykkesstedet.

Torsdag er det også blevet bekræftet, at de polske og amerikanske myndigheder allerede tirsdag klokken 15.00, vidste at et luftværns missil affyret fra Ukraine, havde ramt Polen. Imens fortsætter undersøgelserne på nedslagsstedet, hvor to polakker blev dræbt. Det er også meddelt, at de to polakker får en statsbegravelse.

(Artiklen fortsættes under)

USA og Polen: Fra ukrainsk jord

Polen og USA oplyser samstemmende, at det var raketter affyret fra Ukraine mod russiske missiler der kom på gale vej, og ramte Polen ved en fejl. Det affødte omgående en reaktion fra den ukrainske præsident Volodymyr Zelensky, der sagde at det var russiske raketter, og at de IKKE var affyret fra Ukraine. Han krævede samtidig at deltage i undersøgelserne på gerningsstedet og opklaringsarbejdet i forbindelse med omstændighederne.

Nye signaler fra ukrainsk præsident

Men torsdag kom der nye udtalelser fra den ukrainske præsident. Det er sket efter et FN-møde onsdag aften, og efter en samtale med den amerikanske præsident Joe Biden. I samtalen sagde Biden blandt andet, at Ukraine ingen beviser har for påstanden om at raketterne der ramte Polen, blev affyret fra Rusland.

(Artiklen fortsættes under)

Præsident og statsminister: Intet angreb på Polen

Nye toner fra Ukraine

– Jeg er ikke sikker. Ingen i verden er 100 procent sikre på hvad der skete. Det er jeg heller ikke, sagde Volodymyr Zelensky torsdag på en Bloomberg videokonference i Singapore.

Chefen for sikkerhedstjeneste i Polen NBS, Jacek Siewiera, siger at Ukraine er velkommen som observatør i arbejdet, og at det eneste det kræver er, at internationale procedure og polsk lovgivning overholdes.

Ingen kritik af Ukraine

Den amerikanske præsident Joe Biden og den polske Andrzej Duda siger begge, at ingen giver Ukraine ansvaret for hændelsen, selv om raketterne er affyret fra ukrainsk jord. De to statsoverhoveder giver i stedet samstemmende og udelukkende Rusland skylden for hændelsen. Det samme har den fungerende danske udenrigsminister Jeppe Kofod sagt, efter et møde i Udenrigspolitisk Nævn i Folketinget.

Tirsdag bombede Rusland vigtig infrastruktur overalt i Ukraine, i det største angreb siden invasionen begyndte den 24. februar. Tirsdag blev to polakker dræbt af krigen på polsk jord.

Polen øger det militære beredskab efter krisemøde

LINK: Ukraines præsidents hjemmeside