Putin bekræfter vores advarsler om afpresning

Putin Polen Nord Stream 2
Den polske statsminister Morawiecki reagerede i dag på udtalelser fra Vladimir Putin onsdag om Nord Stream 2. Her ses statsministeren ved en indvielse af en strækning på A1-motorvejen i den centrale del af Polen. Foto: KPRM.

WARSZAWA: Polens statsminister har torsdag reageret på udtalelser fra Vladimir Putin om Nord Stream 2: Det beviser klart, hvad vi har advaret om.


Putin bekræfter vores advarsler til fulde, siger Polens statsminister Mateusz Morawiecki efter udtalelser fra den russiske præsident.

Russian President Vladimir Putin: Nord Stream 2 undersea gas pipeline is ready to calm gas prices

Rusland har for tiende dag i træk lukket for gassen i Yamal-gasledningen gennem Polen og Hviderusland til Tyskland. Onsdag meddelte Vladimir Putin, at den kontroversielle Nord Stream 2 gasledning mellem Tyskland og Rusland, kan levere gas til Europa fra onsdag. I dag reagere den polske statsminister på den russiske præsidents tilbud.

Fortsættes under artikel

Gasledningen Nord Stream 2 er klar til brug

Putin og gassen

– Ruslands præsident, Vladimir Putin, bekræfter med sine ord og handlinger, at Nord Stream 2 er et element i Ruslands gasafpresning, sagde statsministeren på et spontant pressemøde ved en motorvejsåbning.

– Hvis I opfører jer pænt i Vesteuropa, så vil vi åbne for hanen og gassen vil strømme, hvis ikke – så vil I få problemer, sagde Morawiecki, med henvisning til Rusland.

– Vi i Europa, i hele EU, bør klart reagere på den slags afpresning. Vi bør reagere med et hårdt modsvar omgående, og på langt sigt må vi udvide vores gas- og energiinfrastruktur. 

Direktøren for Gazprom forklarer lukningen af gassen gennem Polen og Hviderusland med manglende efterspørgsel. Det sker samtidig med at gaspriserne er ekstraordinære høje, netop på grund af de manglende leverancer gennem Yamal-ledningen. Polen får i øjeblikket gas fra blandt andet Tyskland og USA for at kompensere for de manglende gasmængder fra Rusland.

Status på Nord Stream 2

Den 17. december meddelte operatøren af Nord Stream 2-gasrørledningen, at det havde afsluttet den tekniske certificering af rørledningens anden linje og var begyndte at fylde den med gas.

I midten af ​​november suspenderede den tyske energitilsynsmyndighed Bundesnetzagentur certificeringsproceduren for Nord Stream 2 AG som operatør af gasrørledningen Nord Stream 2. Årsagen til denne beslutning var, at virksomheden er registreret i Schweiz, og operatøren skal operere under tysk lov.

I december meddelte tilsynsmyndigheden, at beslutningen om certificeringen af Nord Stream 2 ikke vil blive truffet før anden halvdel af 2022.

Konflikterne om gasledningen fortsætter, og Polen har fået endnu et bevis for advarslerne om Nord Stream 2. I Tyskland betegner man fortsat gasledningen som et kommercielt projekt, og ikke et politisk.

– EU er medansvarlig for at vi har rekordhøj inflation på grund af de høje energipriser, sagde statsministeren. Gaspriserne i Europa er ekstraordinære høje, og det skyldes i stor udstrækning lukningen af gassen fra Rusland til Europa gennem Polen.

LINK: Gazprom

Støt polennu.dk – et frit dansk medie om Polen. Vælg mellem DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – På forhånd tak, du gør en forskel.

USA og Tyskland indgår aftale om Nord Stream 2