Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen i Warszawa

Lars Løkke Rasmussen Ukraine Polen
Danmarks udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen er i Warszawa i dag for at føre samtaler med den polske udenrigsminister og Europaminister. Den danske minister skal også deltage i åbningen af en genopbygnings konference til fordel for Ukraine. Foto: Twitter.

KØBENHAVN: Danmarks udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen er i Warszawa for at tale om Ukraine og blokeringen af EU-midler til Polen.


Den danske udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen er i Warszawa, hvor han blandt andet skal åbne konferencen Rebuild Ukraine i Warszawa. I konferencen deltager 28 danske virksomheder og to finansieringsinstitutioner, oplyser Udenrigsministeriet. Fremstødet for de danske virksomheder er blevet til i samarbejde med Dansk Industri og Danish Board of District Heating (eksportorganisation for dansk fjernvarme).

I Warszawa vil flere end 300 virksomheder mødes for at tage aktiv del i processen med at genopbygge Ukraine efter krigens. De danske virksomheder kommer med konkrete løsninger på de mest presserende problemer i Ukraine, blandt andet sikring af vand- og varmeforsyning, vandkvalitet og infrastruktur.

– Vi ønsker at træde ind i en ny fase i samarbejdet mellem Danmark og Ukraine. Vi skal bringe de danske virksomheders løsninger i spil for at løse problemerne på jorden samt skabe vækst og arbejdspladser i Ukraine. Det er en af byggeklodserne bag et stabilt samfund. Det er vigtigt, at når vi tænker langsigtet genopbygning, så er det ikke kun lappeløsninger, men job, infrastruktur og en fremtid, som ukrainerne kan se sig selv i – og have lyst til at vende hjem til og deltage i, når muligheden er der. Det er også nogle af de tanker, jeg har med i diskussionerne om den kommende fond, regeringen arbejder på, siger udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen.

– Polen yder som naboland en markant indsats i forhold til at koordinere og facilitere den hjælp, vi donerer til Ukraine. Det samarbejde er helt afgørende for, hvordan vi kan hjælpe. Men derudover er det også klart, at Polen som nabo til Danmark i Østersøen også spiller en stor rolle i forhold til vores fælles sikkerhed. Derfor er jeg glad for, at vi har mulighed for at mødes i Warszawa netop nu, siger udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen inden afrejsen fra København. Ministeren begyndte ugen i Washington hos sin amerikanske kollega.

(Artiklen fortsættes under)

Præsident udsætter lov der skal frigive EU-midler

EU-midler i en krisetid

Lars Løkke Rasmussen skal senere onsdag holde sit første møde med sin polske kollega Zbigniew Rau.

Den polske regering er under voldsomt pres i målingerne, forud for årets parlamentsvalg. Ikke mindst fordi, at EU har blokeret for midler til Polen, fordi landet ikke overholder betingelserne for retsstaten og magtens tredeling. En lovændring der netop er vedtaget i parlamentet, er næppe nok til at frigive midlerne fra EU, siger flere iagttagere. Selv den polske præsident Andrzej Duda er i tvivl, og har sendt loven til høring ved forfatningsdomstolen. Lars Løkke Rasmussen skal også mødes med den polske Europaminister Szymon Szynkowski om spørgsmålet.

Alt tyder på, at den polske regerings skal genforhandle aftalen med EU, og får brug for dansk opbakning.

Den danske statsminister Mette Frederiksen har stået stejlt fast på demokratikravene til Polen, og gør det formentlig fortsat. Det første møde mellem de to udenrigsministre kommer uden tvivl til at handle om dette spørgsmål også.

 

ANALYSE: Mette og Merkel havde ret – Polen tog fejl

 

Støt polennu.dk og få mere viden

Vi har ikke en betalingsmur – vi vil nemlig så gerne udbrede kendskabet til Polen i Danmark. Hvis du også vil – så kan du gøre det ved støt os økonomisk. Du kan støtte os med et engangsbidrag på

DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 eller DKK 1.000,00. Det vil være en stor meget hjælp – på forhånd tak.

LINK: Støt polennu.dk og få flere gratis nyheder