Forbud mod import af korn og andre fødevarer fra Ukraine

korn ukraine
Partiformand for regeringspartiet Lov og Retfærdighed (PiS), vicestatsminister Jaroslaw Kaczynski. Foto: PiS.

LYSE: Der kommer nu et polsk forbud mod import af korn og andre fødevarer fra Ukraine, lovede Jaroslaw Kaczynski på et valgmøde lørdag eftermiddag.


Der kommer nu et direkte polsk forbud mod import af ukrainsk korn. Det lovede partiformand Jaroslaw Kaczynski på et valgmøde lørdag.

Der var også andre nyheder til landmændene, hvis stemmer er afgørende for at regeringspartiet Lov og Retfærdighed (PiS), kan klare sig igennem parlamentsvalget, der ventes til oktober. Uden støtten fra landdistrikterne og landmændene, kan regeringen ikke fortsætte efter valget. Grundet store protester, er den polske regering nu på vej med omfattende hjælp til landbruget.

Kaczynski lovede, at regeringen vil støtteopkøbe korn, så minimumsprisen pr. tons korn, kommer op på 1.400 zloty. Han lovede også, at tilskud til gødning for landmænd vil blive opretholdt.

Forbud mod ukrainsk korn

– I dag har regeringen besluttet en ordning, der forbyder import af korn, men også snesevis af andre typer fødevarer til Polen, sagde Kaczynski til valgmødet.

Kaczynski begrunder kursskiftet i forhold til ukrainske landbrugsprodukter med, at det er af hensyn til landmændene i Polen, men også dem i Ukraine.

– Vi er klar til at indlede samtaler med Ukraine for at løse kornproblemet gennem en form for mellemstatslig aftale. Der er særlige situationer i staters, nationers og i forskellige sociale gruppers historie, da der er krise i øjeblikket. Og det er den situation, vi er i, sagde Jaroslaw Kaczynski i sin tale til partimedlemmer i byen Lyse ved Ostroleka.

Regering bag opkøb af ukrainsk korn

Spørgsmålet om korn fra Ukraine er blevet et meget vigtigt emne for regeringen, der er under voldsomt pres. I denne uge blev det afsløret, at tre af de store polske indkøbere af korn fra Ukraine, er kontrolleret af regeringspartiet. Det har fået vreden til at eksplodere blandt landmændene, og regeringen er presset til handling, hvis næste valg skal vindes. Landmændene er rasende, og spørgsmålet er, om de nye gaver til landbruget er nok til at gøre dem tavse op til valget.

Grundet intern uenighed om spørgsmålet, blev landbrugsminister Henryk Kowalczyk da også udskiftet med Robert Telus, der udover at være valgt til parlamentet, også er – var – lokalformand for landmændenes organisation i Lodz.

(Artiklen fortsættes under)

Landbrugsminister stopper efter intern uenighed

LINK: Landbrugsminister stopper efter intern uenighed

Trodsede advarsler

Regeringspartiet var advaret om at importen af billigt ukrainsk korn kunne give problemer, men slog det dengang hen. Landbrugsorganisationerne og oppositionsleder Donald Tusk advarede allerede om det sidste år, men dengang kaldte Jaroslaw Kaczynski Tusk for russervenlig, og beskyldte Tusk for, at han ikke ville støtte Ukraine. Nu er tingene vendt på hovedet.

Protesterne i landbruget er gengivet markant i polske medier, dog ikke det statskontrollerede nyhedsbureau PAP og tv-stationen TVP. Onsdag var der stor debat i det polske parlament om sagen, og dengang lovede regeringen at leverancer af korn til Polen fra Ukraine ville stoppe, efter aftale med Ukraine. Men nu bliver der med et forbud mod fødevarer fra Ukraine strammet yderligere op.

Polsk ukrainsk landbrugsministermøde

Robert Telus skal mødes med den ukrainske landbrugsminister Mykola Solski mandag i Polen.

– Vi har taget en vigtig beslutning, og jeg håber at gøre den officiel på mandag, sagde den nye polske landbrugsminister fredag. Noget tyder dog på, at partiformanden er kommet ham i forkøbet.

Forslaget om et polsk importforbud af ukrainske fødevarer er ikke blevet behandlet i det polske parlament, og ændringer i handelsforholdene med Ukraine skal aftales gennem EU, i henhold til de indgåede aftaler.

Fortsættes følger.

Polske landmænd er utilfredse med lave priser på korn 

LINK: Polske landmænd er utilfredse med lave priser på korn