Statsminister: Det minder mere og mere om en rigtig krig

Det minder mere og mere om krig, sagde Donald Tusk i Krakow lørdag, i anledning af 80 året for slaget ved Monte Cassino under ledelse af general Anders. Foto: KPRM.

KRAKOW: Det minder mere og mere om en rigtig krig, siger den polske statsminister og lancere samtidig fire forsvarsinitiativer.


– Det minder mere og mere om en rigtig krig, sagde statsminister Donald Tusk lørdag i Krakow, skriver det polske nyhedsbureau PAP.

– Det er ikke tilfældigt, at Vesten er genstand for aggression i dag. Vi kalder det for hybridkrig, men den minder mere og mere om en rigtig krig, sagde Donald Tusk. Derfor er det vigtigt for Polen at udfylde sin rolle som leder af Vesten.

 – I samtaler med europæiske og verdensledere hører jeg hver dag: “Polakkerne er i front,” sagde regeringschefen.

– Europa vil, hvad Polen vil. Europa vil være sikker, hvis Polen er stærk og sikker. Derfor er det vores opgave sammen med andre at beskytte det vestlige samfund, sagde Tusk. Ordene faldt foran mange militære folk i byen Krakow. Det var samling i forbindelse med et vigtigt slag under Anden Verdenskrig.

Slaget ved Monte Cassino

Søndag er det 80 år siden, at den polske general Anders og hans mænd og allierede styrker, besejrede tyskerne ved Monte Cassino i Italien – et slag der fra 17. januar 1944 og frem til 18. maj samme år, kostede 75.000 soldater livet. De 55.000 var fra de allierede styrker.

– Vi husker jer! I vil altid være i vores hukommelse og hjerter som forbilleder for polsk heltemod, standhaftighed og styrke, sagde regeringschefen.

(Fortsættes under)

Polsk soldaterbjørn skal hædres med to bronzestatuer

Statsministeren sagde, at Polens sikkerhed kun kan sikres gennem fire søjler implementeret af regeringen: geopolitisk sikkerhed, europæisk luftforsvar, indre sikkerhed og en sikker grænse. Regeringen vil afsætte yderligere 10 milliarder zloty alene til dette formål.

Regeringens mål er sikkerhed

Regeringschefen citerede fra en telefonsamtale torsdag med Ukraines præsident, Volodymyr Zelensky.

– For mange timer siden nævnte han under en lang samtale ord, der er meget betydningsfulde for os: “vi ukrainere drømmer om, at Ukraine, i det mindste bare nogenlunde, en dag vil være lige så sikkert som dit hjemland, ligesom Polen, sagde Donald Tusk. Han forsikrede tilhørerne om, at Polen er og vil være sikkert.

– Det er hellig og den vigtigst ting, at vi i dag – sammen med polske soldater – kan sige højt og klart, at Polen er sikrere og stærkere end nogensinde før i den moderne historie, pointerede statsministeren.

Intern sikkerhed

Statsministeren meddelte også, at han i næste uge vil informere om særlige aktioner rettet mod ophavsmændene til provokationer og sabotage- og sabotagehandlinger i Polen.

– Den polske stat handler effektivt: Vi modarbejder, tilbageholder og arresterer dem, der forsøger at angribe Polen. Vi vil være absolut hensynsløse over for dem, forsikrede regeringschefen. – Polen vil være et modstandsdygtigt land og vil være smerteligt nådesløst over for alle dem, der ønsker at destabilisere situationen i vores land, sagde Tusk.

(Fortsættes under)

Afsløring af russisk samarbejde med højreekstremister

Europæisk luftforsvar – rigtig krig

Statsminister oplyset også om, at Polen vil deltage i opbygningen af ​​europæisk luftforsvar, det vil sige det såkaldte europæisk skjold. Derfor har regeringen besluttet at bygge en satellitkomponent, der skal være en del af skjoldet, der skal sikre hele kontinentet.

– Det vil være en del af et større projekt, som vi skal koordinere sammen med andre partnere, altså dette skjold, sikker for hele kontinentet, men frem for alt for vores land, sagde regeringschefen. Finansieringen kommer gennem lån fra Den Europæiske Investeringsbank.

Grænsen til Hviderusland/Belarus/Rusland

Om grænsen til Hviderusland sagde Donald Tusk:

– Vi starter et nyt stort projekt for at bygge en sikker grænse, der vil gøre denne grænse ufremkommelig for en potentiel fjende. Vi har allerede frigivet 10 milliarder zloty. Vi har startet dette arbejde, så den polske grænse er sikker i fredstid, og ufremkommelig for fjenden i krigstid, sagde Donald Tusk.

– Vi gør alt dette for at skræmme fjenden af, så alle de, der vil Polen noget ondt, eller som har planer om at angribe, eller være aggressive overfor vores allierede eller overfor vores land, så skal de høre fra Krakows markedsplads i dag, at de skal holde sig væk fra Polen – Polen er stærk – Polen er sikker – og takket være landets handlinger og vores soldater, sagde Donald Tusk i strålende solskin i Krakow.

Chefredaktør: Putin er leder af en terrorstat

Uanset om der er mindre eller mere krig, så har polennu.dk fravalgt at have en betalingsmur. Vi vil nemlig så gerne udbrede kendskabet til Polen mest muligt. Du kan støtte os i det arbejde økonomisk – det vil være en stor hjælp – f.eks. med et engangsbeløb på DKK 200,00 eller DKK 500,00. Du kan også vælge et valgfrit engangsbeløb via MOBILEPAY 23435905.