Berlin-muren opført i dag for 50 år siden

    Berlinmurens_fald

    Berlin-muren blev bygget den 13. august 1961, og blev først ufarlig at passere den 9. november 1989. Arkivfoto.


    BERLIN: I dag er det 50 år siden, at Sovjetunionen begyndte at bygge muren, der delte den tyske hovedstad i to frem til 1989.


    I dag er flagene på halv overalt i Tyskland. Den 13. august er nemlig 50 års dagen for bygningen af Berlin-muren, der i 28 år holdt mennesker indespærret i den kommunistiske del af Tyskland.

    Mur til indespærring

    De sovjetiske myndigheder i Moskva, kunne ikke længere acceptere, at tyskere fra den russiske zone i Tyskland, forlod landet til fordel for et liv i de vestlige orienterede zoner (amerikansk, fransk og britisk) i Tyskland, der blev delt mellem sejrherrerne fra Anden Verdenskrig. Derfor besluttede Moskva, mens den Kolde Krig blev optrappet, at bygge en mur der hindrede flugt mod vest.

    136 døde

    Mindst 136 mennesker er døde under forsøg på at krydse den 160 km lange Berlin-mur, der mange steder var forsynet med automatiske gevær, elektriske hegn, hunde og andre foranstaltninger, der skulle holde østtyskere fra at komme til Vestberlin.

    Ceremonier

    Ud over at Tyskland i dag flager på halvt, er der ceremonier og mindegudstjenester overalt i Tyskland, til minde om et af de mørkeste kapitler i den tyske historie.

    Forbrydelse mod menneskeheden

    – Muren var og er et symbol på menneskeforagt og diktatorisk politik. Et stort flertal ser muren som en forbrydelse mod menneskeheden, siger Berlins overborgmester Klaus Wowereit. Han mener dog, at det rent turistmæssigt ville være en fordel, hvis ikke man havde fjernet hele muren så konsekvent, efter den 9. november 1989, som tilfældet er.

    Polen var først

    Selv om det oftest er 9. november 1989 og Murens fald der sættes i forbindelse med kommunismens og Sovjetunionens kollaps, så havde polakkerne allerede et halvt år tidligere, nemlig 4. juni samme år, det første frie valg i et tidligere østblokland. Et valg som var en direkte udløber af Solidarnosc og Lech Walesas indsats i starten af 1980’erne på skibsværftet i Gdansk.

    Druknet af Kina

    Valget blev dog kun omtalt meget beskedent i de vestlige medier, da det var samme dag, at der var studenteroprør på den himmelske fredsplads i Kina, hvor myndighederne satte tanks ind mod studenter – og især billedet med en kinesisk kampvogn foran en enlig kinesisk studerende gik verden rundt.

    Grænseovergangene i Berlin mellem øst og vest, blev genåbnet ved en kommunikationsfejl, den 9. november 1989, to år før Sovjetunionens kollaps.