Danfoss i Polen har klaret krisen uden afskedigelser

    Danfoss_Polen_Poland_Niels_Damgaard_Hansen_Jens_Mørch_polennu

    Danfoss-direktør i Polen Niels Damgaard Hansen, der sammen med sine medarbejdere har styret Danfoss Polen sikkert gennem krisen, uden afskedigelser. Nu er der atter gang i hjulene. Foto: Jens Mørch, polennu.dk.


    GRODZISK MAZOWIECKI: Den internationale krise har ramt Danfoss-koncernen hårdt, men i Polen har et forbilledligt samarbejde mellem ledelse og medarbejdere betydet, at man har undgået direkte fyringer.


    Danfoss i Polen har ikke fyret medarbejdere trods den internationale krise, der ellers har ramt bygge- og anlægssektoren hårdt. Hos Danfoss i Polen har medarbejdere og ledelse fundet en løsning, der har reddet virksomhedens økonomi og sikret medarbejderne beskæftigelse gennem krisen.

    Polennu.dk har mødt den succesfylde direktør i hovedkvarteret 20 km uden for den polske hovedstad.

    Sparekrav

    Direktøren for Danfoss ved Warszawa, Niels Damgaard Hansen, måtte sidste år konstaterer, at afsætningen for virksomhedens produkter var stagneret kraftigt, og der måtte ske drastiske besparelser. Virksomheden havde allerede tilbage i 2008 forsøgt at klare skærene ved at undlade at forlænge ansættelserne af en række medarbejdere, og dermed reelt afskedigede, men det var ikke nok.

    Situationen kunne derfor sidste år kun reddes ved, at reducere lønudgifterne med mellem 20 og 30 procent. En kendsgerning der i de fleste tilfælde ville betyde et farvel til næsten hver tredje medarbejder. Men hos Danfoss gik man en anden vej.

    Samarbejdsudvalg

    Efter dansk forbillede valgte den danske direktør for Danfoss Sp. z o. o., at finde en løsning på krisen i samarbejde med medarbejderne. Niels Damgaard Hansen etablerede derfor et samarbejdsudvalg, der skulle finde fælles løsninger på krisen.

    – Det er nemmere at afskedige en medarbejder i Danmark end i Polen, fordi vi ved at systemet løser problemet for medarbejderen, mens det i Polen kan have uoverskuelige konsekvenser for en familie at en mor eller far bliver fyret, siger Danfoss-direktøren til polennu.dk.

    Efter forhandlinger indførte man 4-dages arbejdsuge på Danfoss, i stedet for 5-dages uge, og de fleste medarbejdere gik tilsvarende ned i løn.

    – På den måde undgik vi at afskedige medarbejdere, siger Niels Damgaard Hansen og fortsætter:

    – Det er bedre at alle lider lidt, end at få lider meget. Vi havde også mistet mange kompetencer ved afskedige os gennem krisen, og nu går det heldigvis stærkt igen, og vi er fri for at skulle oplære nye medarbejdere.

    – De polske medarbejderes fleksibilitet har været enorm gennem hele processen, og det har været til fælles gavn, siger direktør Niels Damgaard Hansen.

    I Polen siden 1991

    Danfoss-koncernen, som er en af Danmarks største industrikoncernen med aktiviteter over hele verden, etablerede tilbage i 1991, to år efter Polens selvstændighed, et selskab i Warszawa. Året efter startede den første produktion, fortæller Danfoss direktør Niels Damgaard Hansen, der har ansvaret for Danfoss i Grodzisk Mazowieckii.

    – Det var ikke den billige arbejdskraft, der var årsagen til vores satsning. Dengang var det for at være på et nyt og stort marked, siger Niels Damgaard Hansen.

    Siden produktionen begyndte i 1992 og frem til i dag, har Danfoss i Polen produceret 30 millioner termostater.

    Ros til Polens regering

    Danfoss direktøren roser den polske regering, for krisepakkerne gennem finanskrise.

    – Da de første tegn på krisen viste sig, iværksatte den polske regering i tide en hjælpepakke til erhvervslivet, og kom med et lovindgreb, der øgede fleksibiliteten på arbejdsmarkedet, men samtidig forpligtede virksomhederne på en række områder.

    – Den danske indsats kom alt for sent, mens den polske regerings indsats er en væsentlig grund til at polske virksomheder har klaret sig gennem krisen, siger den tillidsvækkende Danfoss direktør til polennu.dk.

    – Vi tog ikke imod hjælpepakken, da vi selv havde løst vore problemer, men for mange virksomheder i Polen har reformerne været en vigtig støtte, siger Niels Damgaard Hansen.

    Fordomme til skamme

    Niels Damgaard Hansen har været med hele vejen hos Danfoss i Grodzisk Mazowiecki. I begyndelse var han produktionschef, men blev senere direktør, og har været i Polen i næsten fem år.

    – Da jeg fortalte mine venner, at jeg skulle til Polen, tænkte flere af dem, hvad er der dog gået galt for Niels?

    – Men jeg kan ikke forestiller mig noget bedre sted på jorden at være udstationeret, siger Niels Damgaard Hansen, der har bosat sig i Warszawa området sammen med sin kone og børn.

    Ikke politik, men..

    Den polske Danfoss direktør understreger, at han ikke vil blande sig i politik, men mener alligevel at vi skal passe på ikke at falde i søvn i Danmark.

    – Polakker taler åbent om ambitioner, kan overholde aftaler og tidsplaner, og den økonomiske præcision er enestående, de bruger aldrig hele budgettet, siger Niels Damgaard Hansen. Han fremhæver også de polske medarbejderes uddannelsesniveau, og deres evige jagt på videreuddannelse.

    – Hvis jeg skal sammensætte et team af medarbejdere til at løse en konkret opgave, så foretrækker jeg at hovedparten af dem er polske, slutter Danfoss direktør Niels Damgaard Hansen.

    Danfoss Polen

    Den danske Danfoss koncern med hovedkvarter i Nordborg i Sønderjylland blev etableret i 1959.

    Danfoss Sp. Z o. o. beskæftiger 900 medarbejdere i Polen, omsætter for over 200 millioner zloty om året ved Grodzisk 20 km uden for Warszawa. Danfoss-koncernen har også aktiviteter i byen Tuchom i den nordlige del af Polen og i Wroclaw ved grænsen til Tyskland. Disse virksomheder hører organisatorisk ind under Danfoss i Danmark, mens Niels Damgaard Hansen med samme reference har ansvaret for virksomheden i udkanten af Warszawa.