Danskere er bagmænd for fusk med lønninger

  Poul_Erik_Skov_3F

  De danske bagmænd, der spekulerer i løndumping, udnytter systemet og skal stoppes, mener 3F’s forbundsformand Poul Erik Skov Christensen. Foto: 3F.


  KØBENHAVN: Trods myter om, at det er udenlandske firmaer der står bag løndumping i Danmark, så viser det sig, at de fleste bagmænd er danske.


  En myte er punkteret: Det er i de fleste tilfælde danskere, der tjener godt på at hente billig arbejdskraft fra Østeuropa til landet. Til overraskelse for flere eksperter er det ikke østeuropæere, men danskere, der i stor stil tjener på løndumping, skriver Fagbladet 3F.

  To ud af tre

  En gennemgang af over 500 faglige sager tilbage fra 2004, som Fagbladet 3F har gennemgået, afslører, at i to ud af tre store sager er det danskere, der står bag eller har et fast partnerskab med østfirmaer, der snyder.

  – Umiddelbart ligner det jo, at det er udenlandske virksomheder, der står bag. Men ser man nærmere efter, viser det sig, at der i to ud af tre tilfælde er en dansk forbindelse, siger Søren Kaj Andersen, lektor ved Københavns Universitet.

  32 store sager

  Blandt de 500 sager om løndumping er de 32 største valgt ud. Opgørelsen er et opgør med myten om, at det er polakker, der tjener på løndumping i Danmark, mener professor Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet.

  – Vi har et billede af, at det er østarbejdere, der kommer herop og snyder. Men det passer ikke helt. Nu kan vi se, at det ofte er danske bagmænd, der står bag, siger professoren fra Aalborg Universitet.

  Ejet af danskere

  Søren Kaj Andersen hæfter sig også ved, 11 af de 32 virksomheder bag de største sager om løndumping i byggeriet er direkte ejet af danskere.

  -Det her bekræfter, at der ikke bare er tale om enkelte, glade udenlandske virksomheder, der kommer herop og snubler i reglerne. Men at der ofte står danskere bag, siger Søren Kaj Andersen til Fagbladet 3F.

  Skal stoppes

  De danske bagmænd, der spekulerer i løndumping, udnytter systemet og skal stoppes. Det mener 3F’s forbundsformand Poul Erik Skov Christensen.

  – Der er danskere, der står for det her, og de tjener kassen på det, siger Poul Erik Skov Christensen.

  Trist grådighed

  Der kommer jo ikke bare et hold polske bygningsarbejdere op, står ud af bilen og begynder at arbejde på en villa i Nordsjælland, mener han.

  – Men det er trist, at vi kan se, at grådigheden tager over. Og det er jo oven i købet pæne folk med fine biler og slips, der tjener på andres bekostning, siger Poul Erik Skov Christensen.