Gdansk_Lech_Walesa_og_Dalai_Lama_polennu
Dalai Lama, Lech Walesa, Donald Tusk, EU-formanden og mange andre prominente personligheder mødes i Gdansk i dag for at fejre Lech Walesa’s 25 års-dag for modtagelsen af Nobels Fredspris.
LÆS  Lavprisfly hver dag mellem Gdansk og København


Lech Walesa har inviteret menneskerettighedsforkæmpere fra hele verden til Gdansk i dag til en konference med temaet ’Vejen til frihed’.

Anledningen er 25-årsdagen for den tidligere polske præsidents modtagelse af Nobels fredspris.

Skibsværftet der ændrede verden

I august 1980 var den polske by Gdansk centrum for oprøret mod kommunismen som senere førte til kommunismens fald og Sovjetunionens opløsning. I 1983 modtog hovedpersonen fra dengang – Lech Walesa – trods dansk socialdemokratisk modstand – Nobels fredspris. Det er baggrunden for det store arrangement som finder sted i dag.

Dansker på Solidarnosc-express

Det er ikke kun konferencen i dag, der er en del af festlighederne. Den seneste uge har 150 unge mennesker fra hele verden deltaget i et særligt arrangement – Solidarnosc-Express. En togtur rundt i Polen geografiske og historisk.

Formålet med arrangementet er at give unge mennesker fra hele verden et indblik i polakkernes historie og kamp for frihed og demokrati. Blandt deltagerne er også den danske journalist, Rikke Brøndum.

– Turen er en øjenåbner uden lige. Vi startede i Krakow og besøgte den tidligere tyske kz-lejr Auschwitz – og det gjorde et stort indtryk på deltagerne, siger danske Rikke Brøndum.

Læs mere om arrangementet her (engelsk)

De er der alle samme

Deltagerne i dagens konference i Gdansk er bl.a.: Polens tidligere præsident Lech Walesa, Polens nuværende regeringsleder Donald Tusk, præsidenten for EU-kommissionen Jose Barroso, Dalai Lama, Sydafrikas tidligere præsident Frederik de Klerk, Frankrigs nuværende præsident og EU formand Sarkozy, Polens udenrigsminister Radek Sikorski, Israels Simon Peres og mange andre fremtrædende personligheder.

LÆS  Studerende i Gdansk i optog for demokratiske værdier
LÆS  Studerende i Gdansk i optog for demokratiske værdier