Donald Tusk: Kaczynski vil have Polen ud af EU

Polen ud af EU
Donald Tusk skriver i et X-tweet, at der er en ministerliste klar. Så derfor behøver den siddende statsminister Mateusz Morawiecki ikke at ringe rundt om samme emne. Arkivfoto.

WARSZAWA: Tidligere statsminister Donald Tusk advarer igen polakkerne om, at Kaczynskis plan er at få Polen ud af EU.

LÆS  Tyskland, Italien og Ungarn imod skrappe sanktioner

Lederen af det største oppositionsparti Donald Tusk advarer igen polakkerne om, at Jaroslaw Kaczynskis plan er at få Polen ud af EU.

– Den, der trækker Polen ud af EU, er ikke en polsk patriot, men en der forråder vores nationale interesser. Vi har ikke en rigtig forfatningsdomstol. Vi ved alle, at det er Jarosław Kaczynskis beslutning, siger Donald Tusk, med henvisning til den politisk kontrollerede forfatningsdomstol, der fastslår at polsk lov står over EU-lovgivningen. En beslutning der i virkelighedens verden betyder, at Polen teknisk set har meldt sig ud af EU.

Polen ud af EU

Afgørelsen i forfatningsdomstolen kommer efter, at den polske statsminister Mateusz Morawiecki formelt havde bedt om den vurdering. Sagen er aktuel, fordi EU-domstolen har uddelt dagbøder til Polen, og fordi EU tilbageholder penge, da den polske Kaczynski-regeringen forbryder sig mod blandt andet retsstatsprincipperne, den frie presse og menneskerettighederne.

– Jeg har advaret i mange måneder om, at vi er på vej mod et Polexit. Det kan virkelig ske, siger Donald Tusk til det frie medie TVN24.

Også borgmesteren i Warszawa, Rafal Trzaskowski er bekymret.

– For et år siden handlede det om kvindernes rettigheder. I dag handler det om hele grundlaget for vort medlemskab af EU.

Årstidens dom

– Det er ved at udvikle sig til en grum tradition. Det bliver oktober, og pseudo-domstolen under ledelse af Julia Przylebska meddeler en ny skandaløs pseudo-dom. For et år siden handlede det om kvinders rettigheder (ophævelse af undtagelser i abortloven, red.). I dag handler det om grundlaget for vores medlemskab i et forenet Europa, siger Rafal Trzaskowski.

LÆS  Danmarks statsminister roser Polens indsats i Ukraine

Kaczynskis magt og EU

Donald Tusk fortsætter:

LÆS  Polen får en plads mere i Europa-Parlamentet

– Jarosław Kaczynski har altid været meget irriteret over, at EU kan sætte grænser for hans vilje. Han vil ikke stoppe, før han er fri for de begrænsninger.

– Jeg er slet ikke i tvivl om, at Polens udtræden af ​​EU er en del af hans strategi. Det eneste, der kan stoppe denne proces, er, at PiS mærker, at flertallet af polakker ikke er enige i det, siger Tusk.

Ifølge den seneste Eurostat måling, er 87 procent af polakkerne tilhængere af EU. Polen er det land i EU der modtager flest penge fra de europæiske kasser.

Samlet opposition

Også lederen af det næststørste oppositionsparti Polen 2050, Szymon Hołownia er bekymret. Han siger i en appel til PiS-vælgerne, at PiS allerede symbolsk har fjernet Polen fra EU.

– Det er dig, der kan sikre at Polen bliver i EU. Dette er nu. Der bliver ingen ny chance. Gør det klart sammen med din familie, dine venner og bekendte: Vil vi bo i unionen? Meget afhænger af, om du gør det. Polen uden for EU vil være et svagt og fattigt land, siger Szymon Hołownia.

Repræsentanter for Kaczynski-regeringen afviser beskyldningen, og kalder det for ondartet løgn og spin.

Indrejseforbud
Jaroslaw Kaczynski har iscenesat afgørelsen i den politisk udpegede forfatningsdomstol. Det hævder Donald Tusk.

Mere nyt fra Polen på dansk? Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. Vælg mellem DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med VISA, MASTER, Mobilepay og andre anerkendte og sikre betalingsformer.