EFTERLYSNING: Ejer af dansk fyrskib der synker i Gdansk

  motorfyrskibet_i_Gdansk

  Motorfyrskibet no II blev bygget i 1916 på skibsværft i Fåborg. Nu er det ved at synke ved skibsværtet i Gdansk. Foto: Fra bogen “Gdansk z Gory” af Mikolaj Chrzan, Michal Tusk og Dominik Werner.


  GDANSK: Et dansk motorfyrskib fra 1916 er sunket i Gdansk havn. Det skulle restaureres, men den danske ejer løb tør for penge.


  Piloter og forfattere til fotobogen “Gdansk fra oven” (Gdansk z gory) har opdaget et dansk motorfyrskib fra 1916, der næsten er sunket helt ved Gdansk skibsværft.

  Rødt med hvidt kors

  Motorfyrskibet “Motorfyrskib No. II” blev bygget i 1916 på Rasmus Møllers Værft i Fåborg, og som de fleste andre danske fyrskibe er det rødt med et hvidt kors.

  Før Anden Verdenskrig fungerede skibet som fyrskib.

  Foskellige ejere

  Motorfyrskib No. II blev i 1978 solgt på auktion til Dragør Sejlklub for 31.000 kroner. Skibet blev derefter ombygget til klublokaler, skriver hjemmesiden Danske Fyrskibe og deres Historie.

  Fra Nyhavn til Gdansk

  Da det efter nogle år viste sig, at skibet økonomisk var for stor en mundfuld for sejlklubben, blev det i 1985 solgt videre for 500.000 kroner til hotelejer og byggematador Henning Arp Hansen, der allerede på det tidspunkt ejede Nyhavn Hotel, Hotel Opera og Gentofte Hotel.

  Motorfyrskibet blev ombygget til restaurant i Nyhavn, og derefter slæbt fra København til Polen, hvor det skulle restaureres, men til sidst kollapsede det og sank ved molen i Gdansk

  Et af fire danske motorfyrskibe

  Danmark har haft i alt fire motorfyrskibe, som blev brugt i årene 1829-1980. Et af dem blev ombygget til museumsskib i Ebeltoft, et til skoleskib, et er i privateje, og så Motorfyrskib No. II, som er endt på bunden af havnen i Gdansk.


  Ved du mere om motorfyrskibet?

  polennu.dk har været i kontakt med Arp-Hansen om fyrskibet. Her oplyser man, at fyrskibet forlængst er solgt videre, men at man ikke husker til hvem.

  Hvis nogen læsere kan huske Motorfyrskib No. II frem til 1985, mens det stod i Nyhavn, eller som ved hvem der ejer skibet i dag, så er de meget velkommen til at henvende sig til bogens forfattere på email: gdanskzgory@gazeta.pl.

  LÆS MERE
  Eksternt link:
  Billedbogen “Gdansk z Gory” hjemmeside (polsk)

  LÆS MERE
  Eksternt link:
  hjemmesiden Danske Fyrskibe og deres Historie