EU godkender polsk krav om forbud mod gen-majs

  Polske landmænd vil oprette GMO-frie zoner på alle jorde, for at hindre fødevareproduktion med GMO på nabomarkerne. Foto: Martin Bager, polennu.dk.


  WARSZAWA: Polen har fået godkendt særregler, der reelt forbyder de polske landmænd produktion med GMO. Loven sendes efter planen til Sejmen i denne uge.


  Polen vil have optimal fødevaresikkerhed, og polske landmænd har gennem otte år kæmpet med EU om et polsk forbud mod genetisk modificerede fødevarer, almindeligvis betegnet som GMO’er. Nu har EU bøjet sig for de polske ønsker.

  Opbakning

  Et forbud mod genmanipulation af fødevare har været et af regeringspartiet, Borgernes Platform, løfter i valgkampen 2007, og et af de største konfliktområder i forholdet mellem den polske regering og Europakommissionen.

  Ved valget i 2007 støttede 66 % af polakkerne et totalforbud af GMO.

  Indre marked driller

  Selv om den polske regering har opnået godkendelse til et forbud, så er det i handelsaftaler og i landbrugsaftalerne om det indre marked fastslået, at det er tilladt at dyrke visse typer, f.eks. MON810 majs fra USA, overalt i EU’s medlemslande. Det står ikke til at ændre.

  I forhandlingerne med EU har Polen lagt vægt på, at de polske landmænd selv ønsker GMO frie zoner, og for at det kan opretholdes, er det nødvendigt at der ikke dyrkes GMO på markerne ved siden af.

  Tre års fængsel

  For at hindre landmænd, som måske alligevel med EU i ryggen vil forsøge sig med ’lovlig’ GMO-avl, så har Polen opstillet en lang række forhindringer, og krav om godkendelser, der i realiteten betyder, at GMO-produktion aldrig kan blive en god forretning eller særlig populært.

  Produktion af GMO uden tilladelse vil, når loven træder i kraft, betyde tre års fængsel, og mindre forseelser takseres med bøder på op til 20.000 zloty.

  EU har nu, efter otte års forhandlinger, godkendt de polske særregler. Den nye polske lovgivning sendes til Sejmen i denne uge, og den ventes at træde i kraft senere på året.