Stocznia_Gdynia_skibsværft

Skibsværftet i Gdynia bliver lukket, hvis ikke der findes en køber inden udgangen af maj næste år. Værftet i Szczecin (Stettin) er i samme situation.


Europa-kommissionen kræver nu, at Polen sælger sine skibsværfter i Gdynia og Szczecin inden 1. juni 2009. Polske værftsarbejdere var ellers i Bruxelles i sidste uge for at kræve en løsning for de lukningstruede værfter.


Inden udgangen af maj næste år skal den polske stat have solgt skibsværfterne i de to vigtige havnebyer, Gdynia og Szczecin (Stettin), ved Østersøen.

Kontant trussel

Hvis ikke Polen har afviklet værfterne inden, vil Kommissionen kræve 2,1 milliard euro tilbage, oplyses det i en pressemeddelelse fra Bruxelles. Beløbet er de penge som Polen har modtaget i støtte fra EU til skibsværfterne siden optagelsen i 2004.

Kompromis med regeringen

Europa-kommissionen oplyser også, at den polske regering allerede har accepteret et kompromis tidligere i denne uge i Bruxelles. Aftalen er at sælge værdierne i værfterne gennem en åben og gennemskuelig proces til højest bydende. Herefter er det aftalt at likvidere selskaberne bag Gdynia- og Szczecin (Stettin) skibsværfts selskaber, og forsøge at inddrive de store statstilskud til værfterne, som iflg. EU kommissionen er udbetalt ulovligt.

Mulige købere

Ukraines ISD, der købte et værft i Gdansk sidste år, har vist interesse for værftet i Gdynia. Hvis det også lykkedes dem at købe værftet i Gdynia vil de efter planen lægge det sammen med værftet i Gdansk. Som mulig køber til værftet i Szczecin nævnes det polsk-norske konsortium, Mostostal Chojnice-Ulstein.

Uanset hvem der kan eller vil købe de to værfter, så skal handlerne gennemføres inden 1. juni 2009. Ellers lukker værfterne.