Polske_fagforeninger_har_tidligere_stået_bag_voldelige_optøjer

Når de polske fagforeninger indkalder til demonstrationer går det ikke altid stille for sig. Arkivfoto.


Et stort opbud af utilfredse arbejdere fra hele Polen demonstrerede i går foran økonomi-ministeriet og sundheds-ministeriet i Warszawa.


De polske arbejdere vil ikke betale for de riges finanskrise, lød slagordene ved dagens demonstrationer i Warszawa.

Indgreb

Den polske regering har taget hårdt fat med nedskæringer i forbindelse med den internationale finanskrise. Alt for hårdt mener de polske fagforeninger, og utilfredsheden med øget privatisering og nedskæringer i den offentlige sektor er stor.

Finanspakke

Polske stålarbejdere, tilrejsende minearbejdere og ansatte i sundhedssektoren udgjorde hovedpartner af de mange utilfredse fremmødte til dagens demonstrationer i Warszawa.

Det er udskydelsen af en række store anlægsinvesteringer samt ændringer i en pensionsreform, der har fået vreden frem blandt flere grupper af polakker.

Fagforeningerne gennemførte demonstrationerne under slagordene: ’Vi vil ikke betale for jeres krise’

Stop privatisering

Men også regeringens omfattende privatiseringsprogram indenfor sundhedsområdet var genstand for stor debat og kritik fra de polske fagforeningers side.

– Stop dog den ukontrollerede og vilde privatisering af hospitaler og klinikker indenfor sundhedsområdet, sagde Robert Szulc, formanden for de sundheds- og hospitalsansattes fagforening, som den første taler, da demonstrationer blev indledt i går.

Den polske regering har på det seneste foretaget en række drastiske indgreb i den polske økonomi, som en reaktion på den internationale finanskrise.