Filmen Ida vandt flest priser fra filmakademiet i Warszawa

  polen_film_ida

  Ida af Pawel Pawlikowski vandt prisen for årets bedste polske film ved Det polske filmakademis prisuddeling. PR-foto.


  WARSZAWA: Filmen Ida blev de store vinder ved det polske filmakademis prisuddeling i Warszawa.


  Filmen Ida af Pawel Pawlikowski vandt både prisen for bedste film og bedste instruktør ved det polske filmakademis prisuddeling i Warszawa.

  Opdager jødiske rødder

  Filmen handler om en forældreløs pige, der vokser op i et nonne-kloster efter Anden Verdenskrig, og som finder ud af, at hun stammer fra en jødisk familie og beslutter at opsøge forældrenes historie under Holocoast.

  Prisen for bedste skuespillerinde gik til Agata Kulesza, der spiller Idas tante, som dukker op og fortæller hendes sande historie.

  Flere priser

  Ida, der blev produceret sidste år, har vundet flere både polske og internationale priser, blandt andet ved filmfestivalen i Gdynia i september, ved Londons filmfestival i oktober og ved filmfestivalen Les Arcs i Frankrig. Ida har også været på listen over mest ventede filmpremierer i New York Times.

  Tilbage til Polen

  Instruktør Pawel Pawlikowski rejste fra Polen som 14-årig sammen med sine forældre, men med filmen Ida er han for alvor trådt ind på den polske film-scene.

  Pawlikowski fik sit gennembrud i England med filmen My summer of love om to unge piger, der bliver forelskede i en lille engelsk by.

  Man ønsker at leve

  Maciej Pieprzycas film Man ønsker at leve blev en anden stor vinder af prisuddelingen i Warszawa, hvor den løb med priserne for bedste manuskript, bedst mandlige hovedrolle og bedste både mandlige og kvindelige birolle.

  Filmen omhandler en handicappet drengs kamp for at lære at kommunikere med mennesker omkring sig.

  Roma digter

  Filmen Papusza løb også med fire priser for blandt andet bedste musik og bedste kostumer. Papusza fortæller en autentisk historie om Polens første digter af roma afstamning, der fik en digtsamling udgivet.

  Filmen fortæller samtidig om Papuszas forhold til den polske etnograf, der hjalp hende med at opnå litterær anerkendelse.

  Det polske filmakademi

  Prisuddelingen i Warszawa er arrangeret af Det polske filmakademi og blev uddelt første gang i 1999. Der uddeles priser i 18 kategorier og juryen består af medlemmer af Det polske filmakademi.